Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ES – initialerna som ger län(s)politiker makt i Västernorrland

Ewa Söderberg (ES), Elisabet Strömqvist (ES) och Eva Sonidsson (ES).
En trio med rätt initialer från Ångermanland som är och har varit tunga namn som länspolitiker för Socialdemokraterna.
Nästa ordförande i landstingsstyrelsen borde därför bli:
Elvy Söderström (ES).

Annons

2006 tog Socialdemokraternas Ewa Söderberg från Sollefteå över ordförandeklubban i landstingsstyrelsen från sin partikamrat Janne Sjödin. Hon satt vid makten i fyra år innan hon tvingades bort och ersattes av Elisabet Strömqvist från Härnösand. Strömqvist fick sedan tillbringa fyra år i opposition innan hon förra året valdes till landstingsstyrelsens nye ordförande.

I helgen avsattes Strömqvist av Socialdemokraternas distriktsstyrelse med dess ordförande Eva Sonidsson från Kramfors i spetsen. Tills vidare ersätts hon av landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren från Ånge.

Är du intresserad av att ta över permanent?

– Om det här förvandlas till en förfrågan så är jag intresserad, säger Lövgren.

Men Erik Lövgren har tre saker emot sig.

Han är man.

Han är från Medelpad.

Och vad gäller initialer så har Erik bara rätt förnamn.

Men det finns ju fler tänkbara namn.

Sundsvalls före detta kommunalråd samt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back har rätt kön, men hon faller på landskapsproblematiken. Dessutom har Ewa bara rätt första bokstav i förnamnet.

Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens ordförande Linnea Stenklyft har nästan allt rätt. Till skillnad från Lövgren och Back bor Stenklyft i Junsele och därmed i rätt landskap. Efternamnet är OK, men Linnea faller på förnamnet.

Så vem blir Socialdemokraternas näste ordförande i landstingsstyrelsen?

Och löser partiet några problem genom att ta bort Elisabet Strömqvist?

– Nej, du har haft en vild pajkastning inom socialdemokratin i länet och jag vet inte vem som blir efterträdare. I det kortsiktiga perspektivet blir det Erik Lövgren, men om det också är deras långsiktiga lösning har jag ingen aning om, säger Hans Hedlund (C).

Ett osande hett stalltips levereras däremot av Ingeborg Wiksten (FP), Folkpartiets gruppledare i landstinget.

– Det finns bara en i Socialdemokraternas landstingsgrupp som har den här breda erfarenheten och det är Elvy Söderström. Hon har den enda som har den här största politiska erfarenheten. Hon sitter dessutom med i Socialdemokraternas verkställande utskott och hon kanske kan ena massorna i länet, säger Ingeborg Wiksten.

Är det här verkligen sant?

Eller som man skulle ha sagt i El Salvador.

ES verdad?