Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ESC-motståndet som Frans tippas slå

Hur skulle det kännas med ett Eurovisionguld på hemmaplan, Frans? Gör dig redo för tanken - spelbolagen tippar på ny svensk seger.
Men att vinna över 42 bidrag är inte det lättaste - det här motståndet väntar Frans i Eurovision Song Contest i maj.

Sveriges favoritskap i Eurovision Song Contest fanns redan innan Melodifestivalens final var avgjord.

– När det finns flera bra pophits i Melodifestivalens final och Eurovision avgörs på hemmaplan så kan det ju nästan inte gå dåligt för Sverige, säger Ole Tøpholm, expertkommentator i Danmarks Radios sändningar, till TT.

Som ett av de sista länderna att utse bidraget till Eurovision Song Contest bestämde sig alltså Sverige för Frans och låten "If I were sorry". På andra håll i världen tycks folk digga med.

Och plötsligt sjönk oddsen för att Sverige ska vinna Eurovision ännu mer.

– Frans bidrag står i stor kontrast till alla andra länder tack vare låtens och showens enkelhet, men också Frans stora charm. Både juryn och folket kommer att gilla detta, säger Ole Tøpholm.

Han har redan lyssnat in sig på flera av årets låtar i Eurovision Song Contest och konstaterar att det blir en riktig popfest när tävlingen avgörs i Globen den 14 maj. Ladda för ett återseende med förre Westlife-stjärnan Nicky Byrne som tävlar för Irland och en pojkduo från Storbritannien. Och så ett poppigt pojkband (utan pojkar, med vuxna män) från Danmark, bland många andra.

– Det som gör mig allra gladast är att det verkligen är en musiktävling i år. Genom åren har det ju varit några underliga cirkusföreställningar från vissa länder, men i år är det mer seriöst och musiken står i centrum, säger Ole Tøpholm.

Men schlagerhimmeln har som bekant alltid några orosmoln. Ryssland beskrivs som den allra tuffaste konkurrenten - upptempolåten "You are the only one" med Sergej Lazarev som i princip specialdesignats för att vinna tävlingen, förklarar Tøpholm.

– Jag blir inte förvånad om det blir en slags upprepning av i fjol, när Ryssland och Sverige kämpade om segern. Än så länge vet vi ju inte så mycket om den ryska showen, men låten har de element som måste finnas i en välfungerande Eurovision-låt, säger Ole Tøpholm.

Sverige har varit på mångas läppar i schlagervärlden de senaste åren - Loreen vann i Baku 2012. Året därpå arrangerades Eurovision i Malmö. Sanna Nielsen kom på tredje plats i Köpenhamn 2014. I fjol vann Måns Zelmerlöw i Wien. Och nu är tävlingen tillbaka på svensk mark. Redan i fjol hördes surr om huruvida folket ute i Europa börjat bli mätta på Sveriges framgångssaga.

– Om alla skulle tycka att det räcker med svenska segrar måste man ju enas om ett alternativ att rösta på. Några länder kanske föredrar Frankrike. Andra röstar på Italien. Ingen enighet alltså. Det betyder att Sverige ändå skulle hamnar i toppen, resonerar Ole Tøpholm.

Australien och Lettland spås också vara med och kriga om topplaceringar.

– Lettland har en spännande sång med bra melodi och stark röst. Men det är nog lite för mycket clubhouse för att nå brett, säger Ole Tøpholm.

Han ser ett scenario där Frans blir Västeuropas bästa bud på en Eurovision-vinnare och där Östeuropa faller för det ryska bidraget.

– Så vi får se vem som är starkast i det slaget.