Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estradpoet i bokform

Anita Jacobson, länets regerande mästare i poetry slam, fäster nu också sina dikter på papper.
På tisdag firar hon utgivningen av sin bok "De lyckligt lottade" på Stöde bibliotek.

Annons

18 dikter, i huvudsak kring de teman Anita Jacobson återkommer till på scenen: vardag, relationer, arbetsliv; kort sagt verkligheten för de flesta människor.

"De lyckligt lottade" är också titeln på det scenprogram hon framför som estradpoet, och huvudsyftet med att trycka dikter i bokform var att ha en skrift att sälja i samband med sina scenuppträdanden. Och hon bestämde sig för att ge ut den själv.

– Jag skulle behöva en redaktör, men att skicka in till ett etablerat förlag är en tröskel man måste över, och jag är så självkritisk. Mina dikter är gjorda för scenen, och då ingår ju uppträdandet i helheten. Om man skalar bort det sceniska och bara står där med texterna känner jag mig osäker på hur de håller.

Men i urvalet har hon lagt åt sidan en och annan dikt för att så småningom ta kontakt med ett förlag.

– Det jag gör nu är väl ett steg på vägen. Kanske man kan kalla det en smygdebut, säger hon.

Hon kunde ha vänt sig till ett print-on-demand-förlag, som en väninna gör som vill ge ut en barnbok. Förlaget trycker 100 exemplar och de som är osålda efter tre månader köper författaren upp. Men Anita Jacobson tyckte att bokpriset blev för högt.

– Kanske man kan sälja en barnbok för 170 kronor, men en poesibok köper man inte för den summan. För mig var det viktigt att folk ska ha råd att köpa den.

Hon valde att producera själv, med bistånd av en duktig vaktmästare som förstod sig på limning, och ansökte om ISBN-nummer.

Ändå är poesi i bok ett sent påfund; ursprunget är den muntligt framförda med sina möten mellan människor, som nu kanske är på väg mot en renässans. Anita Jacobson läser på bibliotek och kulturkaféer, men också på exempelvis fackliga möten.

– Det finns en föreställning att poeter är svårbegripliga svartklädda filurer som står och mumlar. Men om folk får uppleva att den kan vara gripande, rolig och lättillgänglig, att där också finns humor, då slappnar de av.

För henne väntar närmast kulturfestivalen i Säljeryd i Växjö, där hon deltar som estradpoet. Och i Västernorrlands poesivecka (vecka 41) är hon med på flera hörn, bland annat som kalibreringspoet för den avslutande poetry slam-tävlingen. Det är ett uppdrag som alltid ges den regerande mästaren.