Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etablerade partier struntar i Norrland

Kommentar till lördagens debattartikel i ST om att hela Sverige måste kunna växa.

Det är med stor glädje som man läser innehållet i debattartikeln om att hela Sverige skall kunna växa. Författarna representerar organisationer med olika utgångspunkt, men med landsbygdens bästa som ett gemensamt mål. Så långt är allt bra.

Författarna vänder sig till samtliga partier, underförstått de i dag etablerade riksdagspartierna, med sin uppmaning att ”lyfta de regionala rättvisefrågorna” inför höstens val. Med gångna 50 års realpolitik som referens kan man konstatera att deras uppmaning kommer att klinga för helt döva öron.

Ett av många logiska exempel på en tillämpad rättvisepolitik vore att statligt finansierad förvaltning fördelades över landet i proportion till befolkningens storlek. För Norrlands del skulle det ge minst 20 000 nya arbetstillfällen. Det skulle dessutom lätta på trycket i Stockholmsregionen när det gäller behovet av nya bostäder, kontorslokaler, underjordiska trafiksystem och förbifartsvägar. Detta kommer dock aldrig att ske då regeringens uttalade ambition är att Stockholm, Göteborg och Malmö skall vara prioriterade tillväxtområden i Sverige. Denna tillväxt skall dessutom i huvudsak ske med gemensamma statliga skattemedel som drivkraft.

Om ändrade förutsättningar för landsbygden i Norrland skall komma till stånd, då får vi ta saken i egna händer och bilda en egen Region Norrland med eget parlament och egen beskattningsrätt. Vi gör som skottarna i Storbritannien har gjort. Då får vi de ekonomiska resurser som behövs för att vända avveckling till utveckling.

Vi avstår från de nuvarande utjämningsbidragen till berörda kommuner och landsting. Vi tar död på myten om att Norrland är en tärande region i Sverige. Vi skapar en utbyggd och modern infrastruktur, inflyttning, tillväxt, god samhällsservice och framtidstro i en landsdel med bra livskvalitet för alla.

Tommy Lindh

Arne Forsell

Norrländska Samlingspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel