Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etappmålet nått för varg och järv

Läget har ljusnat för varg- och järvstammarna. De nationella etappmål för arterna som riksdagen satt upp har nu nåtts, slår Naturvårdsverket fast.

Enligt beräkningar som gjorts vintern 2008 har etappmålet om 20 föryngringar, kullar, av varg nu uppnåtts. När det gäller järv har man räknat till 111 föryngringar och där var etappmålet satt till 90 kullar.

Det innebär enligt verket att det finns minst 200 vargar och cirka 490 järvar i landet och samstämmiga rapporter antyder att det kan finnas ytterligare några vargkullar.

Riksdagen har beslutat att de hotade varg- och järvstammarna ska utvärderas när etappmålen nåtts. Exakt vad det innebär är oklart.

Från jägarhåll har framförts en önskan om ökad avskjutning av varg. Naturvårdsverket besluta om skyddsjakt på varg som skadar tamdjur. I år har nio sådana tillstånd getts och sju vargar har fällts.