Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ansvar att bygga ut vindkraften i Sverige

Vindkraften minskar vår klimatpåverkan, sänker elpriset och möjliggör ett decentraliserat ägande av elproduktionen. Ändå domineras debatten i många delar av vårt land av klimatförnekare, som inte bara viftar bort riskerna för klimatet utan därtill sprider felaktiga påståenden om vindkraftens kostnader och varnar allmänheten för att bli delägare. Det skriver Anders Wijkman, senior rådgivare Stockholm Environment Institute och styrelsemedlem i Svensk Vindkraftförening

Detta återspeglas bland annat i den debatt om andelsägd vindkraft som har pågått i ST, där klimatförnekaren Jonny Fagerström kritiserat meteorologen Pär Holmgren och Linda Magnusson från vindkraftskooperativet O2.

Låt oss först slå fast: klimatförändringen är ett faktum. 2010 blev ett av de tre varmaste åren som hittills har uppmätts. En allt större frekvens av extrema väderhändelser är en trolig konsekvens. Allvarliga störningar i livsmedelsproduktionen en annan. För att undvika katastrofala konsekvenser måste vi agera nu.

Det betyder att världen snabbt måste bryta beroendet av fossila bränslen och satsa på en kombination av energieffektivisering och förnybar energi, som solceller, vindkraft och modern biomassa. En utökad förnybar elproduktion i Sverige gör oss mindre beroende av omvärlden och öppnar möjligheter för ökad elexport. Därigenom kan smutsig kolkraft i Europa stängas ner.

Sverige har goda förutsättningar för vindkraft. Ändå halkar vi efter. Under 2010 stod vindkraften för 5,3 procent av elanvändningen i EU, men bara 2,4 procent i Sverige.

Sverige är större till ytan än Tyskland. Vi har bara en niondel så många invånare och betydligt bättre vindlägen. Ändå planerar Tyskland för många gånger mer vindkraft än Sverige. Vi skulle ledigt kunna mer än fördubbla den planerade vindkraftsutbyggnaden, så att den 2020 uppgår till cirka 20 procent av vår elanvändning.

En viktig förutsättning är dock att utbyggnaden så mycket som möjligt sker via lokalt delägande. Vi behöver bryta de stora bolagens dominerande ställning och förnybar energi i olika former möjliggör just detta. Redan finns det 580 medlemmar i vindkraftskooperativ i Västernorrland, men antalet kan mångdubblas.

Vindkraften har en stor potential i Sverige. Men etableringarna bör bara ske efter nära samråd med närboende. Vindkraftverken påverkar landskapsbilden och ljudeffekter kan störa i omgivningen. Det är därför viktigt var verken placeras och att planeringen sker i nära dialog med de närboende.

En öppen dialog är det bästa sättet att möta den kampanj mot vindkraften som pågår, i regi av Svenskt Landskapsskydd. Under rubriker som "Attackera" och "Sprid rykten" bedriver föreningen, där Jonny Fagerström är drivande, en veritabel hetskampanj.

Vi får inte glömma bort varför vindkraften behövs. Alla har vi ett ansvar för att bromsa klimatförändringen och göra vårt land mindre beroende av fossila bränslen. Ett effektivt sätt är att bygga ut vindkraften. För många medborgare finns goda möjligheter att bli delägare.

Anders Wijkman

Senior rådgivare Stockholm Environment Institute och styrelsemedlem i Svensk Vindkraftförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel