Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år från turbulens till triumf David Lagercrantz

Under det gångna året blev David Lagercrantz både anklagad för gravplundring och hyllad för sin förlängning av Stieg Larssons romanvärld.
Mitt i stormen stod en chockad författare.

– Turbulens, bråk, triumf.

Så beskriver David Lagercrantz sitt 2015 med tre ord.

För tillfället har han dragit sig tillbaka till vindsvåningen på Södermalm i Stockholm, där den femte delen i "Millennium"-serien så sakteliga tar form.

Bakom sig har han onekligen ett turbulent år, präglat av kritik och debatt men även av lovord och framgång.

I våras stormade det kring hans Zlatan-bok från 2011, sedan det framkommit att den skrevs med "skönlitterär metod". Men det är framförallt Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons "Millennium"-serie, "Det som inte dödar oss", som har rönt uppmärksamhet under året. Projektet har anklagats för både gravplundring och girighet, av såväl medier som några av Stieg Larssons närstående.

Snart fyra månader senare kan författaren konstatera att dagarna före utgivningen var årets absolut värsta.

– Det var väldiga angrepp i Sverige. Jag var helt trasig den perioden, som ett chockskadat barn. Jag såg en tv-intervju med mig och en jättetjusig kvinna men hade inget minne av det. Det var obehagligt.

Men han vill inte lägga sig i debatten som föregick boksläppet.

– Folk får diskutera vad de vill, men i min horisont är det en win-win: Stieg Larssons böcker blir lästa igen och hans karaktärer får spridning. Hade jag sett några egna moraliska problem med det så hade det varit jobbigt.

Han menar att ett sådant problem hade uppstått om boken inte hade blivit så väl mottagen som den trots allt blev, inte minst av litteraturkritiker utanför Sverige.

– Då hade jag ju gjort hans minne illa. Men nu blev det tvärtom. Det var en väldigt skön känsla av revansch.

Han beklagar de restriktioner som journalister som skulle skriva om boken stötte på. Annars skulle han inte göra något annorlunda, om 2015 kunde levas om igen. Han berättar att årets upplevelser _ och försäljningssiffror _ har gett honom större självförtroende som författare. Samtidigt försäkrar han att framgången inte har stigit honom åt huvudet.

– Min ångest botar mig. Som författare ska man kastas mellan högmod och djup självkritik.

2016 stänger David Lagercrantz dörren om sig och skrivstugan. Nästa del i "Millennium"-serien ges ut hösten 2017 - "lite annorlunda, lite tuffare".

Hans nyårslöfte är att bli mer koncentrerad, mindre "flippig". Han menar att det nu är ännu viktigare att skriva en bra bok.

– Men jag ska ta mig fasen inte skriva fler än tre. Jag ska inte vara Stieg Larsson i resten av mitt liv, lovar han. (TT)