Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett av Sveriges nordligaste passivhus står klart i Sundsvall – egendesignat, energisnålt och modernt

Jenny och Henrik Ahlman har förverkligat sin husdröm. De såg Sundsvalls kommuns projekt om Grönt boende och de tvekade inte en sekund med att skicka in en ansökan.
– Det var området som lockade och att få satsa på ett miljöanpassat hus, säger Jenny Ahlman.

TV: Titta in i det moderna energisnåla passivhuset. "Vi har ritat det själva"

Av de trettiotalet sökande till de fyra tomterna var familjen Ahlman en av de lyckliga som blivit uttagna till miljöprojektet i Sidsjö. Vilken typ av miljöanpassat hus det skulle bli fick nybyggarna själva välja utifrån kommunens och projektets regler.

Varför valde ni att bygga ett passivhus med högre miljökrav?

– Kommunens krav kändes som ett bra utgångsläge, men vi såg det som en möjlighet att ta kraven steget längre och skapa ett modernt och miljövänligt hus.

Valet att bygga ett passivhus gör att de har goda förutsättningar att bli ett nollenergihus. Det betyder att byggnaden, som förutom att uppfylla kraven för passivhus, inte använder mer energi under året än vad den själv tillför.

Redan under planeringsfasen startade Henrik och Jenny upp sin blogg ”Villa Grön” som har varit en plattform att föra kunskap vidare och för att själva se förvandlingen från planeringsfas till färdigt hus.

– Den har hittills riktat sig mest till dem som är tekniskt intresserade eftersom det inte finns en enda bild från insidan nu när det är klart, sägerJenny och skrattar.

Villan, som är 230 kvadratmeter stor, är byggd på traditionellt vis. Den stora skillnaden är att det måste vara helt läckagefritt för att värmeåtervinning via den mekaniska ventilationen ska fungera optimalt. Ytterväggarnas och takets isolering ska vara väl tilltagen och fönstren och ytterdörrens material måste hålla hög isoleringsförmåga (u-värde).

– För att klara kravet får läckaget i hela huset vara sammanlagt en handflata stort, berättar Jenny.

Modernt är ledordet både interiört och exteriört. Den svarta träpanelen bryter av och skapar en medveten stark kontrast mot den ljusa accoyan som är en finslipad, speciellt framtagen furupanel som med tiden kommer att bli grå. Inne är det ljust och stilrent. De bladmönstrade fondväggarna i olika nyanser går igen i hela huset. Många idéer och framförallt känslan har de tagit med sig från deras förra villa i Korsta.

– Vi trivdes väldigt bra i det huset. Där hade vi över fyra meter i takhöjd och det ville vi gärna ta med hit. Här är det nästan tre meters takhöjd i alla rummen, även på övervåningen, säger Jenny och visar södersidans stora fönster och de nyinköpta sammetsgardinerna.

På nedervåningen samsas de sociala ytorna kök, matplats och vardagsrum på cirka 70 kvadratmeter i en helt öppen planlösning.

– Det har varit svårt att hitta möbler som passar eftersom allt upplevs så litet här, säger hon.

I köks- och matsalsdelen domineras väggen av en klocka som är cirka en meter i diameter stor. Kyl och frys är inbyggda under trappan med millimeteranpassning. Köket är luftigt och istället för överskåp valde de nätta hyllplan.

Toaletten på nedervåningen och badrummet på övervåningen är helkaklade med samma matta granitplattor både på golv och väggar.

– Nora och Nellie önskade sig ett badkar. Det ska bara kopplas in ett par kranar så går det att bada här, säger Jenny, och Nora längtar.

På övervåningen finns familjens sovrum. De halvmeters tjocka väggarna ljudisolerar och gör huset väldigt tyst och behagligt.

– Jag sover så gott här och den fluffiga taklampan är vårt senaste inköpt. Jag tycker den passar in så bra här. Vi har försökt skapa en lyxig, hemtrevlig hotellkänsla i hela huset.

Området runt Sidsjön passar familjen som handen i handsken. Här är närheten till skogen och sjön endast ett stenkast bort. Slalombacken ser de från fönstret och balkongen. Där kommer hela familjen att spendera mycket tid i vinter.

När planen om nybyggnation låg klar sålde de sitt hus i Korsta och flyttade temporärt till en hyreslägenhet mitt i Sundsvalls centrum under byggtiden.

– Vi ville inte hamna i den situationen att vi i slutänden stod med två hus och allt vad det innebär ekonomiskt. Vi är glada att det äntligen går att bo här för lägenhetslivet är inte min grej, säger Jenny och minns året i kappsäck som en lång negativ spiral.

– Vi kan se direkt att uppvärmningskostnaderna är betydligt lägre än vårt andra hus. Vi har lärt oss mycket på vägen och tänker varje dag på att inte slösa på varmvatten och att göra miljövänliga val, säger Jenny.

Nora, som är fem år, är duktig att påminna sina föräldrar. För att klara sig med en bil cyklar Jenny till och från sitt arbete inne i stan.

Boverket ställer många krav på nybyggda hus. Ett som familjen tyckte var trist att genomföra var att rita in ett extra rum på nedervåningen. Skälet till den regeln är att man ska kunna bo i sitt tvåvåningshus även när man blir gammal och ofärdig.

– Vi ville att så mycket som möjligt skulle vara i den öppna planlösningen men vi har fått kompromissa. Nu har vi ett gästrum/kontor här nere, berättar Jenny.

Hon var förberedd på att det skulle vara en krävande tid under husbyggnationen men med facit i hand har det varit sju resor värre än vad hon väntat sig.

– Det fanns nästan ingen hantverkare i Sundsvall som hade kunskapen om hur man bygger passivhus. Det blev vi själva som fick studera och lära oss och samtidigt agera projektledare till de som arbetat med huset, berättar Jenny.

Den mansdominerade branschen gjorde klar skillnad på om det var Jenny eller Henrik som kom med riktlinjer för bygget.

– Det resulterade att vissa saker blev lite mer tungjobbat, säger Jenny och suckar tungt.

Nu står kristallglasen på hyllan, kläderna hänger i sina garderober och flickorna har hittat lugnet igen i det nya helmoderna villan. Familjen har bott i sitt drömhus i nästan tre månader och alla stortrivs.

– Häromkvällen, innan Nora skulle somna in såg hon sig omkring och sa:

– Åh, mamma vilket fint rum jag har fått.

Jenny håller själv med om att huset är helt perfekt.

Jennys bästa råd till andra som går i nybyggartankar:

► Noggrann planering.

► Var nyfiken och intresserad av hur det fungerar att bygga hus.

► Förlita er inte helt på andra - det är viktigt att vara insatt.

► Gör inga förhastade förändringar.

Familjen Ahlmans husblogg: https://passivhussundsvall.wordpress.com/

Fakta: Passivhus

Ett passivhus är en byggnad som passivt värms upp via solen, personerna som bor i huset, hushållsapparater och genom återvunnen värme i ventilationssystemet. Extra tjock isolering samt fönster och dörrar med låga U-värden. Värmebehovet för ett passivhus är 15kwh/kvm år.

Fakta: Grönt boendeprojektet i Sundsvall

Allt från material på interiör till hur luft, vatten och energi ordnas på bästa sätt i huset ska vara genomtänkt. Samtliga av dessa fyra tomter kommer att samarbeta som en egen förening för ett mer hållbart boende. I samfälligheten ska de ha en gemensam avloppsanläggning, ett bioreningsverk som är unik lösning för boenden i norr. Utöver det ska ägarna till de fyra tomterna hjälpas åt vid snöskottning av vägar och kanske även dela på praktiska saker så som gräsklippare och släpvagn – allt för att hålla ned påverkan på miljön.

Fler hemma hos:

Hon följde sitt hjärta och satsade på konsten – byggde ateljé i hemmet

Familjen har förvandlat radhuset till ett modernt hem med guldkant

Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i stan

Fler reportage om Grönt boendeprojektet:

I Sidsjön sätts nu ett grönt reningssystem på plats för första gången i Norrland: "Håller för alltid"

Paret vill bygga grönt och miljövänligt – nu förverkligar de husdrömmen i Sidsjön

Nu växer Grönt boende fram – se Henrik och Joakims hus byggas

Kraftiga protester mot Grönt boende

Nu satsar de på ett hållbart boende

BILDEXTRA: