Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett av Sveriges smartaste hem finns i Sundsvall

Britta Andres och Stefan Haller från Tyskland bor i ett av Sveriges smartaste hem.
De har förvandlat radhuset i Granloholm till ett smart hem där el, värme, belysning och ljud kan programmeras eller styras med dator, mobil eller NFC-taggar.
– För oss handlar ett smart hem om bekvämlighet och att underlätta i vardagen, säger Britta.

Deras lösningar är så smarta att de kom tvåa i tidningen Ny Tekniks tävling, där Sveriges smartaste hem efterlystes.

Stefan och Britta, som båda är från Tyskland, träffades i Sundsvall. Nu är de båda doktorander vid Mittuniversitetet. Stefans ämne är elteknik och Britta doktorerar i teknisk fysik.

För drygt tre år sedan flyttade de in ett nedgånget radhus i Granloholm. Det var slitet och har renoverats från grunden med nya väggar, golv och tapeter. Elsystemet var omodernt med ojordade ledningar.

– Vi hittade till och med brända kablar så elsystemet var bland det första vi gjorde om. Tyvärr tänkte vi inte på smarta lösningar när vi bytte det. Det var först senare som vi började uppgradera till smarta lösningar. Men vi hade sparat mycket tid och pengar om vi hade gjort det från början, säger Stefan.

En fiskformad skärbräda på hallväggen rymmer en pekskärm som kan styra det mesta i huset. Med fisken kan de bland annat reglera temperatur och ljus.

Uppvärmningen reglerar sig själv utifrån den temperatur de har programmerat. När de inte är hemma sänks den. Temperaturen i sovrummet regleras så att det blir varmare vid läggdags, sedan sänks den några grader för sedan bli varmare igen när det är dags att vakna. När någon går uppför trappen tänds lamporna automatiskt. Brandvarnaren reagerar på temperatur och rök och då tänds alla lampor så att utrymningsvägen blir tydlig.

Den stora fördelen med parets system är att alla enheter pratar med varandra.

– De pratar samma språk och systemet blir på så sätt mindre sårbart än ett färdigt system som säljs av endast en tillverkare. Ett system ska vara säkert och fungera oavsett vad som händer och inte sluta fungera om ett företag går i konkurs. Jag vill kunna ändra och ha kontroll på systemet, säger Stefan.

Stefan är behörig elektriker och har själv utfört installationerna. Han har använt sig av hemmabyggda enheter och produkter från olika tillverkare.

– Stefan är chef och jag är assistent. Jag fokuserar på designen och han på det tekniska, säger Britta.

I trappen sitter LED-lampor som ändrar färg med ett enkelt tryck på mobilen, paddan eller fisken i hallen.

– Den skulle kunna lysa som en regnbåge om jag bara programmerade den för det, säger Stefan.

Med hjälp av en kontrollpanel bredvid sängen kan all belysning släckas och tändas i huset. Belysningen styrs av närvaro och aktuella ljusförhållanden.

– Det bästa är att man på ett enkelt sätt kan se om spisen verkligen är avstängd eller att man kan tända lamporna i huset för att det ska se ut som att man är hemma när man egentligen är bortrest, säger Britta.

Med tiden har Stefan och Britta lärt sig och ändrat på en del i systemet. Men grunden är fortfarande densamma; det smarta med deras system är att göra boendet mer bekvämt.