Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett avstamp för framtiden

Det mest uppmärksammade var SDFF som åkte ur Elitettan.

Men inte bara det – över huvud taget var 2013 ett svart år för damfotbollen i Medelpad.

I ett nytt forum ska damfotbollens färdriktning pekas ut.

Flaggskeppet inom damfotbollen i Medelpad åkte som bekant ur Elitettan, liksom IFK Timrå och Alnö fick lämna division I. Till 2014 kommer Medelpad således inte att ha något elitlag (Damallsvenskan och Elitettan) representerat.

Situationen har fått Medelpads Fotbollförbund att reagera – och agera.

I en öppen inbjudan till samtliga klubbar i distriktet träffades tränare och ledare under tisdagskvällen för en första träff av tre. Under arbetsnamnet "Vad vill vi med damfotbollen i Medelpad?" togs de första samtalen fart.

– Bakgrunden till det här mötet är det resultatmässiga 2013, det känns angeläget att ta tag i sakerna och skapa en process för att utveckla dam- och flickfotbollen. Det är viktigt att påpeka att det här inte är något elitprojekt utan gäller all damfotboll, sa Lena Wallgren, ordförande för Medelpads Fotbollförbund.

Under detta första möte fokuserades mycket på det stora problemet: att allt för många tjejer lägger av i för tidig ålder.

– Det är något vi måste få bukt med. Vi måste få bra utbildade spelare som håller på längre upp i åldrarna, sa Lena Wallgren.

Även balansgången mellan elit- och breddverksamhet togs upp.

– Det är viktigt att vi inte hamnar i en situation där tjejer slutar på grund av att det blir elitsatsning, sa Johan Sterner, Sundsvalls FF.

Även elitlagsfrågan berördes. Vilket eller vilka lag har ambitionen att vara ett elitlag – och vilket lag ska det satsas på?

– Vi har ingen elitförening i dag och det vill vi skapa, sa tävlingskommitténs ordförande Claes Nyman.

– Till nästa träff den 4 februari har alla grupper fått i läxa att de ska fundera vad de vill med sin verksamhet i sin förening, om de vill vara elitlag eller breddlag. Tanken är att det efter det kan klarna vilka lag som strävar uppåt, säger Lena Wallgren.