Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett blomstrande näringsliv gynnar även unga

Den senaste allmänpolitiska debatten i kommunfullmäktige kom till stor del att handla om ungdomsarbetslösheten. Vi har en högre andel unga som är arbetslösa i Västernorrland än i resten av Sverige. Detta är ett stort problem då våra unga är framtiden och vi vill se en stark generation växa upp som kan fortsätta utveckla Sundsvall.

Oppositionen har gång på gång klankat ner på oss för att vi hänvisar till olika rankningar gällande näringsliv där Sundsvall klättrar uppåt. Den senaste i raden var Nyföretagarcentrums rankning där vi klättrat från plats 105 till plats 69. Vi är fullständigt övertygade om att oppositionen faktiskt förstår att det inte är siffran på pappret i sig vi är stolta över, utan att mätningarna är ett kvitto på att vi jobbar seriöst med näringslivsfrågor och att vi lyfter arbetsmarknaden i Sundsvall.

Sedan vi fick förtroendet att leda Sundsvall har vi startat ett kommunalt näringslivsbolag och till det rekryterat en näringslivschef som ska möta företagen och deras behov. Vi inför Sveriges vassaste servicegarantier då vi anser att den kommunala servicen ska bli mer lättillgänglig för våra företag. Vi ser också över förutsättningarna att omfördela 60 miljoner kronor av försörjningsstödet och i stället skapa arbeten för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

När vi gör dessa satsningar gynnar det även unga då ungdomsarbetslösheten är en stor del av den totala arbetslösheten. Finns det fler jobb kommer man att våga släppa in ungdomar på arbetsmarknaden och där är vi fullt övertygade om att näringslivet kommer att ta sitt ansvar. Sommarjobben är viktiga, men tillfälliga säsongsarbeten är förstås ingen långsiktig lösning på ungdomsarbetslösheten.

Vi genomför grundläggande förändringar när det gäller valfrihet för våra medborgare och en mer differentierad arbetsmarknad – åtgärder som den förra majoriteten inte ens övervägde under sina 36 år vid makten.

Vår kurs står fast: Norrlands huvudstad ska fortsätta att växa att utvecklas.

Magnus Sjödin (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Elin Nilsson (M)

Ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel