Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bra besked

Vi välkomnar att fackens strejkrätt begränsas i samband med gästarbete. Alldeles bortsett från att också Sverige har att förhålla sig till EG-rätten, skall inte svenska Byggnads, med närmast maffialiknande metoder, kunna stänga ute annan arbetskraft. I vart fall denna fackförenings förmenta omsorg om gästarbetarnas löner och arbetsvillkor i övrigt, ger vi inte mycket för. Vad det uppenbarligen handlade om var inget annat än illa förtäckta försök att se till att bara svenska byggnadsarbetare får byggjobb i Sverige. Man vill helt enkelt inte ha konkurrens av utländska företag och utländsk arbetskraft. De som fått betala priset för detta är de svenska konsumenterna.

Reaktionerna på gårdagens besked från regeringens så kallade Lavalutredning överraskade därför inte. Från Byggnads heter det att vi "riskerar både lönedumpning och att människor får arbeta under undermåliga förhållanden."

Svenskt Näringsliv reagerade i sin tur med påståendet att Lavalutredningens förslag är "ofullständigt i förhållande till EG-rätten."

Av detta drar vi slutsatsen att utredaren och hans stab, Claes Stråth, generaldirektör viv Medlingsinstitutet, kommit fram tämligen väl i sina synteser.

De svenska arbetsmarknadsorganisationerna kommer också framgent att ha en tydlig roll när det gäller villkoren för gästarbetare, eller rättare, arbetstagare som omfattas av det så kallade utstationeringsdirektivet. Men samtidigt skall facket inte ha rätt att ta till stridsåtgärder mot företag som erbjuder samma, eller likvärdiga, villkor som ett svenskt företag i branschen.

Facket skall alltså inte ha rätt att kräva ett kollektivavtal och hota med stridsåtgärder om en arbetsgivare kan visa att han erbjuder sina anställda ungefär samma villkor som de som råder i Sverige. Talet om att den svenska modellen skulle vara hotad visade sig alltså vara rent nys. För det var ju så det hette när EG-domstolen konstaterade att de fackliga åtgärderna i Vaxholmsfallet inte var förenliga med EG-rätten.

Det var då Byggnads ombudsmän - för dagen utklädda till arbetare - stod och skrek "go home" åt lettiska byggnadsarbetare anställda vid företaget Laval un Partneri Ltd. Ett företag som förövrigt gick i konkurs efter blockaden mot arbetsplatsen i Vaxholm där man byggde en skola.

Det kommer alltså att behövas lagändringar, men framför allt att arbetsmarknadens parter, arbetsgivare såväl som fackföreningar, tar sitt ansvar. Sker detta betyder det att EG-domstolens utslag i Vaxholmsmålet inte är slutet för svensk arbetsrätt - eller för en modell där arbetstagare från andra EU-länder får goda arbetsvillkor i Sverige.