Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett brott att inte berätta om vår historia

Näringslivsbolaget har av Sundsvalls fullmäktige getts uppdraget att utveckla företagande och turism också på landsbygden. I Visitor Center har endast det mest centrala, den så kallade stenstaden getts plats. Detta enligt det direktiv som ställdes för ansökan om EU-medel till projektets genomförande. Visitor Center ger således ingen bild av de delar av staden, som ligger utanför centrum och fullgör därmed inte heller de direktiv, som fullmäktige givit.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Föreningen Bure har genom träget forskningsarbete kunnat verifiera de gamla värdefulla sägnerna i Skön om Fale den unge, vars gravsten finns bevarad inne på vapenhusets vägg i den nuvarande kyrkan, byggd 1846.

Vilka enastående möjligheter finns det inte för Sundsvall och Norrland i dess helhet att exploatera dessa sägner, som funnits bevarade i invånarnas tradition i århundraden.

För att Näringslivsbolaget ska kunna leva upp till sin uppgift och utföra sitt uppdrag att utveckla hela staden, även dess landsbygd, och utveckla turismen att omfatta också dessa yttre delar måste Visitor Center ges ett heltäckande innehåll och ge en heltäckande bild av vår stad.

Sundsvalls och Norrlands historia är värd att berätta och det är ett brott att inte berätta den. Politiken måste här gripa in och ställa tillrätta. Medel måste anslås för en utveckling av Visitor Center.

Föreningar, som tagit som sin uppgift att ge kulturellt uttryck för stadens alla delar måste ges medel att göra detta.

Föreningen Bure vädjar nu till alla politiker i staden, varav troligen de allra flesta inte är bosatta i stenstaden att ta upp detta på era allmänna möten och diskutera hur ni politiskt i fullmäktige och nämnder ska kunna förverkliga målet, som ni själva satt upp för Näringslivsbolagets verksamhet.

Sten Rigedahl

Hedersordförande, Föreningen Bure

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel