Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett desperat och oväntat (S)jukt förslag

Sjukskrivningarna i Sverige skenar uppåt. Det har knappast gått någon förbi.  Sedan år 2010 har sjukpenningtalet ökat med nästan 70 procent. Det är horribla siffror och rymmer naturligtvis mycket personligt lidande. För staten i sin tur har det inneburit att utgifterna på sjukpenninganslaget ökat med 12 miljarder kronor från 2010 till 2014.  Det är hårda fakta och hårda slantar.

Det är i nästan varenda yrkesgrupp som sjukskrivningstalen plussas på. Personal inom vård- och omsorg står dock för flest sjukfall. De jobben finns främst inom offentlig sektor och de jobben sköts generellt av kvinnorna.  Det syns på statistiken, det är kvinnorna som är sjukast och psykisk ohälsa är ett stort problem. I september var kvinnors ohälsotal 50 procent högre än männens enligt nya siffor från Försäkringskassan.

Det här är naturligtvis en huvudvärk för regeringen och nu försöker de agera.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade nyss regeringens åtgärdsprogram som identifierat sju områden som behöver utvecklas för att få bukt med den ökade ohälsan.

Det är bra att frågan tas på allvar och att regeringen vill jobba brett och långsiktigt med problematiken. Några quick fix finns inte. Med det skrivet: ett av förslagen luktar desperation och maximal tankevurpa. Regeringen vill i ett pilotprojekt testa att den som blir sjuk ska ha läkarintyg från dag ett (!). Samma dag som alltså idag är karensdag.

Annika Strandhäll sa till SVD att hon är medveten om att det kan innebära en belastning för sjukvården.

– Därför ska vi prova i liten omfattning till att börja med, sa hon.

Det regeringen vill utvärdera är en försöksverksamhet för att se vad det kan få för effekter på sjukskrivningstalen.

Men jag förstår inte överhuvudtaget hur regeringen med Annika Strandhäll i spetsen har tänkt. Stackars alla läkare och stackars alla patienter som ska ingå i projektet säger jag bara.

Tänk dig exempelvis Karin som på söndag natt får magsjuka. Då ska hon åka till vårdcentralen, spy på deras offentliga toaletter och smitta ner andra i väntrummet, belasta stressade läkare som ska skriva ut ett intyg att ja, Anna är magsjuk. Det här systemet kommer förmodligen bara leda till mer stressade läkare - som riskerar att både bränna ut sig själva av sinnessjuk arbetsbelastning, och därtill inte ha tid eller resurser för att använda sin kompetens till de verkligt sjuka.  

En annan uppenbar fara är att de personer som är förkylda och i vanliga fall hade varit hemma en dag för att återhämta sig istället tar sig till jobbet eftersom att det inte känns motiverat eller förnuftigt att uppsöka läkare för snorig näsa. De pressar då sin kropp och riskerar att bli sjukare, och så är risken överhängande att de dessutom smittar ner sina kollegor. Jobbar de inom vård- skola och omsorg kanske de dessutom smittar ner barn och äldre.

Det är för mig helt obegripligt hur det  här systemet kan tänkas minska ner sjuktalen, sjuktal som dessutom till stor del är kopplade till psykisk ohälsa.

Nej. Låt inte ens pilotprojektet bli verklighet. Det är ett helt sjukt förslag.

twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel