Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett enda höghus kan inte rädda Stenstan

Annons

Replik på "Gör stan levande även på dagtid – bygg Torg1", ST 21 december.

I en insändare framför signaturen Valle V ett argument för den planerade skyskrapan på torget – att den ska liva upp stan. Låt oss titta närmare på det argumentet.

Läs också: Rädda den unika stenstan även denna gång

Det som blir tydligt är hur ineffektivt det är med ett långsmalt hus som detta. Boarean blir 4200 kvadratmeter utifrån en bruttoarea på 6500 kvadratmeter. En tredjedel av ytan kommer användas till annat än boende av den enkla anledningen att så länge höghuset inte är avsett för väldigt små personer behövs förstås normalstor hiss och trapphus.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Om vi räknar högt med i snitt tre personer per 100:e kvadratmeter så ger det 126 boende på de 4200 kvadratmeter boyta. De mer centrala delarna av Sundsvall har cirka 30 000 invånare. Höghuset medför alltså ett tillskott på 0,42 procent. Ett enda hus gör inte en stad. Det behövs kvarter.

Fast som landmärke då? Skulle inte detta sovjetlika monumentalbygge sätta Sundsvall på kartan? Svaret är nej. Höghuset harmoniserar inte med den befintliga bebyggelse som Sundsvalls invånare och besökare uppskattar. Stenstan i sig är ju ett landmärke. Fast detta är också vad byggherre Nyberg och arkitekt Wingårdh, är ute efter. "Endera ska man anpassa sig till stadsbilden eller kontrastera, vi valde att kontrastera" som Wingårdh själv uttryckte det.

Läs också: Torg1 ett absurt projekt

Poängen med att kontrastera är att ta uppmärksamhet. Höghuset kan liknas vid en parasit som livnär sig på den omgivande platsens skönhet. Samtidigt skadas värden (Stenstan) och dess motståndskraft försämras. Detta bäddar i sin tur för fler parasitangrepp (mer kontrasterande skräparkitektur).

SNM

Läs fler insändare om skyskrapan här:

Rädda den unika stenstan även denna gång

Jämför inte skyskrapor i Dubai med Sundsvall

Bakåtsträvande eller utvecklare av staden?

Våga satsa på höghuset

Stenstan i Sundsvall är ett intresse för hela landet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons