Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett europeiskt säte

När EU-minister Cecilia Malmström fortfarande satt i EU-parlamentet drev hon tillsammans med sin assistent Anders Ekberg en kampanj för att parlamentet bara skulle sammanträda i Bryssel och skippa pendlandet en gång i månaden till Strasbourg.

Samtidigt som den så kallade Oneseat-kampanjen får pris för bästa kampanj av European Agenda Award så går Malmströms franska kollega Jean-Pierre Jouyet till försvar för systemet.

Jouyet skriver i ett brev till Malmström att han hoppas att hon ska hålla sig neutral under det svenska ordförandeskapet nästa år.

Oneseat samlade långt över en miljon virtuella namnunderskrifter, och om ett medborgarinitiativ når så många underskrifter ska EU-kommissionen ta upp frågan; men oneseat underkändes för att det var virtuella och inte fysiska underskrifter.

Vilket förstås är bedrövligt – en förändring skulle inte bara spara parlamentarikerna en massa arbetstid och skattebetalarna 200 miljoner euro utan också onödiga koldioxidutsläpp.

Det är dags för fransmännen att slopa den nationella prestigen och inse det uppenbart okloka i att flytta parlamentet fram och tillbaka flera gånger per år.