Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett fantastiskt kompani" – Norrdans får nya krafter med Lava och Jacub

Norrdans två nya dansare är egentligen inga nykomlingar. Både Lava Markusson och Jacub Medrzycki har tidigare arbetat med ensemblen. Nu laddar de för vårens stora premiär "Black Forest" – men först är det dags för "Dancing Partners Reloaded" den 26 och 27 januari.

Lava Markusson dansade med Norrdans 2007 och 2008; hon medverkade bland annat i Helena Franzéns "Delicious Liquids" och "Hurt" av Thomas Noone. Efter att under några år ha jobbat med ett annat kompani sökte hon sig tillbaka till Norrdans – och fick jobbet, i konkurrens med närmare tusen sökande.

– Det känns jätteroligt att vara tillbaka, dessutom med lite arbetslivserfarenhet i bagaget, säger hon.

– Bland dansare finns ett stort intresse för att dansa med Norrdans. Det är ett fantastiskt kompani på många sätt. Man får jobba med internationella koreografer och turnera mycket, det är en stor skillnad.

Lava Markusson kommer från Jokkmokk, en ort som kanske inte har så mycket dans att erbjuda.

– Nej, jag provade på lite pardans och bugg i gymnasiet, det var väl den som fanns. Men det ledde till att jag blev mer intresserad av annan dans och fortsatte utbilda mig på Balettakademien och Danshögskolan i Stockholm. Jag har också studerat dans på PARTS, Performing Arts Research and Training Studios I Belgien.

Jacub Medrzycki var praktikant hos Norrdans hösten 2014 till våren 2015 och dansade bland annat Anthony Missens "I went ut on a summer´s night". Han studerade då på Codarts dansakademi i Rotterdam.

– Fjärde året är ett lärlingsår, och Mira (Helenius Martinson, danschef på Norrdans, red:s anm) kom ned på audition. Och jag blev utvald; det känns fantastiskt att få vara här igen.

Jacub Medrzycki ska nu vara med i "Dancing Partners Reloaded", ett internationellt samarbete inom nätverket Dancing Partners som nu är tillbaka i Sverige. I Västernorrland besöker man två orter, Härnösand och Härnösands Teater den 26 januari och Tonhallen i Sundsvall den 27 januari.

I föreställningen deltar Norrdans från Sverige, Thomas Noone Dance från Spanien, Company Chameleon från England och Spellbound Contemporary Ballet från Italien.

Det verk som norrdansarna ska framföra är just det som Jacub Medrzycki dansade 2015 – "I went out on a summer´s night". Med utgångspunkt från fyra olika karaktärer – mamma, pappa, dotter och ett slags utomstående väsen – vill Missen skapa en fantasivärld där relationerna mellan dem står i centrum. En fysisk, fantasirik och uttrycksfull dansföreställning.

– Det är roligt att få dansa det igen, säger Jacub.

Thomas Noone Dance visar duetten "Watch me" som vrider spotlighten mot publiken och utmanar vår uppfattning som åskådare – hur vi tolkar det vi ser, hur vi är programmerade att reagera i sammanhanget.

Company Chameleon dansar duetten "Hands down", en kraftfull kontaktbaserad duett som undersöker hur vi visar upp våra styrkor och hanterar svagheter.

Spellbound Contemporary Ballet bjuder på dans med praktfull fysik och anmärkningsvärd teknik i de två duetterna "Small crime" och "Controfase".

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

För färska kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook: