Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett förlorat år

– Ett riktigt skitår, så kommenterade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i går det stundande 2009. Och 2010 ser inte mycket bättre ut.

Det är bara att instämma i Littorins ord, för enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos förväntas arbetslösheten nämligen öka med 145 000 personer och därmed landa på nio procent 2010. Under 2009 kan så många som 35 000 jobb försvinna inom industrin, och som så ofta är det unga, lågutbildade och utrikes födda som spås drabbas värst.

Sämst förväntas utvecklingen bli för det redan hårt drabbade Västra Götaland medan Västernorrland och de andra skogslänen beräknas klara sig förhållandevis bra undan. Därmed inte sagt att det inte kommer att märkas. På nyhetsplats i dagens ST säger personal på arbetsförmedlingen att det även här förväntas en nedgång för nästan alla branscher.

Dessutom har både Sundsvalls kommun och landstinget redan tvingats till nedskärningar i viktiga verksamheter för att möta kommande års minskade skatteintäkter. Och sannolikt är det sista ordet ännu inte sagt.

En alltför vanlig missuppfattning är att politiker kan skapa jobb. Visst går det att – som till exempel vänsterpartiet efterlyser – massanställa i den offentliga sektorn, men var skall pengarna för detta komma ifrån? Om resultatet är massiva budgetunderskott och en statsskuld på tillväxt så är det knappast en framkomlig väg. I stället gäller det för politiker att skapa goda förutsättningar för att jobb skall kunna växa till.

Det handlar bland annat om ett gott företagsklimat, goda kommunikationer och att se till att energipolitiken inte sätter käppar i hjulet för företag, något som inte är minst viktigt i ett län som Västernorrland där basindustrin är oerhört energislukande.

Dessutom kan politiker se till att stimulera efterfrågan, till exempel genom att höja bidrag eller sänka skatter. Det så kallade ROT-avdraget är ett exempel på en åtgärd för att stimulera efterfrågan. Hantverkare som ST talat med tycks också övertygade om att det kommer att generera mer jobb.

I gårdagens ST uttalade sig Kent Dynesius från Kakel Proffs:

– Jag är helt övertygad om att det kommer att ge effekt. Om det sedan räcker för att hålla alla med jobb återstår förstås att se.

Tyvärr får nog 2009 och 2010 ses som två ”förlorade” år där målsättningen får bli att hålla skadorna nere så gott det går och satsa på ut- och fortbildning så att vi står väl rustade när konjunkturen vänder igen.