Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett händelserikt år fyllt av utmaningar

Annons

En tilltagande flyktingström har under 2015 fört oss närmare världen. Under 2017 kommer många människor få ett uppehållstillstånd och därmed en kommunplacering. Detta ger oss en god möjlighet att redan i dag arbeta för och ställa om inför det ökade behov vi kommer ha av till exempel utbildningsinsatser och snabba vägar in i yrkeslivet.

Vi väljer nu att satsa på höjd kvalitet på samhällsorientering för att nyanlända ska få en så bra start som möjligt. Kommunikatörerna erbjuds fasta anställningar och vi satsar extra på hälsoundervisning. Det är en viktig åtgärd för att snabbt lära sig om samhället.

Nämnden har tagit ett principbeslut om att alla anställningar ska vara fasta tjänster. Vi är övertygade om att kvaliteten på verksamheterna förbättras av fast anställd personal som ger kontinuitet.

Under året har det också hänt flera positiva saker. Sedan april har vi en näringslivslots som hjälper företag att hitta ungdomar till sommarjobb. Vi ser att människor efter våra insatser kommer ut i arbetslivet. En tät samverkan med näringslivet och lokala aktörer ger fina resultat och det är oerhört glädjande att näringsidkare såsom till exempel Ica och First Hotell väljer att ta ett stort socialt ansvar. Det är så vi gemensamt skapar ett gott samhälle. Nu har vi dessutom goda möjligheter att genom Investeras projekt växla upp samverkan med näringslivet.

Sundsvalls kommun skrev i december på ett avtal med Delegationen för Unga till Arbete som har regeringens uppdrag att utveckla nya samverkansformer. I avtalet som vi har undertecknat tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen och Arbetsförmedlingen har vi sagt att vi ska halvera ungdomsarbetslösheten till 2018 och att andelen unga med avslutad gymnasieutbildning efter fyra år 2018 ska vara 80 procent (i dag 73 procent). Detta arbete kommer att ske i tät samverkan med näringslivet. Vårt första delmål är att vi under 2016 ska ha fullständig koll på varenda ungdom – ingen ska behöva falla mellan stolarna.

Under 2016 borde vår satsning på sommarjobben få genomslag. Nämnden har budgeterat för 860 sommarjobb, vilket är fler än de 700 sommarjobb som vi hade 2015, men vi hoppas att vår satsning på näringslivslotsen även ger fler sommarjobb på lokala företag. Målsättningen är därför att vi, tillsammans med näringslivet, ska kunna ordna 1 000 sommarjobb i år.

Vi ser att vi behöver arbeta för att öka andelen godkända inom vuxenutbildningen, här måste lärarna involveras än mer. Det duger inte att vi politiker kräver utan att ge förutsättningar för ett utvecklingsarbete. Personalen är vår viktigaste resurs och under 2016 behöver vi gemensamt se över hur vi kan utveckla arbetet för att få fler godkända elever. Här tror vi att en ökad samverkan med grannkommunen Timrå kan vara till nytta såväl för oss som för Timrå.

Läs fler insändare här:

Christiane Rüdiger (V)

Ordförande Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel