Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett härligt idrottsår väntar – det ser jag mest fram emot

Annons

För ett par veckor sedan tittade vi bakåt över året som har varit – när vi nu passerat midnatt på nyårsafton är det dags att vända blickarna framåt.

Vad är det som komma skall?

Det må vara EM i vattenpolo och VM i skidflygning som väntar i januari, men det klarar jag mig nog faktiskt undan.

Söndag 17 januari inleds EM i handboll för herrar. Även om det har varit torftigt med medaljer sedan "Bengans" tid som förbundskapten, med gurkburk och allt vad det innebar, så är handbollen ändå en perfekt sport att inleda mästerskapsåret på.

Tuffa grabbar som inte viker ned sig för något. De kan bli halvt misshandlad på niometers-linjen men inte gnäller de för det, utan de försöker sätta bollen ändå.

Det är snabbt, många mål och ganska spektakulära tekniska improvisationer som tv-tittarna bjuds på.

Jag hoppas på semifinal men är glad om det blir slutspel åtminstone.

Därefter följer ett, tyvärr, ganska dött skidskytte-VM i Oslo under mars. Det kommer att ta två-tre år innan Wolfgang Pichler fått ordning och reda på de talangfulla skidskyttarna, som vi faktiskt har i Sverige.

På seniorsidan är det väl i stort sett bara Fredrik Lindström som – på en riktigt bra dag – kan utmana om en medalj.

Vi blev nog rätt bortskämda med Forsberg, Ferry, ACO, Jonsson och Bergman ändå ...

Därefter följer två, för mig åtminstone, ointressanta mästerskap. VM i ishockey för såväl damer som herrar.

Missförstå mig rätt, någon match, med herrarna, kommer jag nog att se. Men årets stora hockeyfest kommer att bli World Cup som avgörs i september–oktober.

Förhoppningsvis med de största och bästa av stjärnor och Rikard Grönborg är nog mer än lovligt revanschsugen efter den snöpliga fjärdeplatsen i JVM.

I en månad, från den 10 juni–10 juli, är årets näst största idrottsfest: Fotbolls-EM i Frankrike.

Även om det svenska landslaget snubblade in efter playoff-matcherna mot Danmark, och vi har en galet tuff grupp (Belgien, Italien, Irland) kan faktiskt fyra poäng räcka till bästa trea.

Då går vi vidare till slutspel, och där kan vad sjutton som helst hända. Jag tänker dock ställa mig på pessimisternas sida inför mästerskapet då det känns som en övermäktig uppgift för dagens svenska landslag.

Jag skrev om skidskytte tidigare i krönikan ... nog saknar vi ett par profiler från förr även inom friidrotten.

Sommar-OS i Rio de Janeiro är årets överlägset största idrottstävling och det kommer att levereras hundratals - om inte tusentals - timmar från mästerskapet.

Det återstår alldeles för länge innan jag kan göra en bedömning av vilka krav vi kan ställa på landslaget, men på förhand känns 3–4 medaljer inte alls omöjligt.

För svensk del har vi nog inte ett rekordår att se fram emot (då krävs ett vinter-OS), men som idrottsälskare finns det mycket gott att ta del av de närmaste tolv månaderna.