Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett i raden av fel som har hittats längs ån"

Bostadområdet Allieros avloppssystem har vid hög belastning läckt avloppsvatten ner i Selångersån de senaste 50 åren. Under våren upptäcktes problemet. …– Före 70-talet ser det tyvärr ofta ut så här, säger Joakim Persson, förvaltningschef.

Annons

Byggt under senare delen av 1950-talet är de 250 lägenheter på Allieros bostadsområde inte unika. Många fastigheter har under åren fått omarbeta sina utdaterade avloppssystem.

– Det är en i raden av felaktigheter som hittats längs ån, säger miljödirektör Andreaz Strömgren.

Kommunens miljökontor har under åren lagt stor vikt vid att förbättra vattenkvalitet i Selångersån. Den största insatsen är utan tvekan Regnbågen, en två kilometer lång tunnel som sedan 1995 transporterat avloppsvatten till Tivoliverket för rening.

– Vi har långt ifrån samma mängd orenat avloppsvatten som går ut i ån nu jämfört med för 30 år sedan, säger Andreaz Strömgren.

Även om vattnet har blivit bättre finns det fortfarande svaga punkter.

– Vi fortsätter att arbeta med att hitta felaktigheter. Vi hittade bland annat en fastighet i Nacksta som släppte ut olja från tre oljeavskiljare som vi sedan åtgärdat, det är ett ständigt arbete, berättar Andreaz Strömgren.

Enligt förvaltningschef Joakim Persson har problemen på Alliero åtgärdats sedan de uppdagades under våren.

– Det var ett gammalt system som funnits sedan fastigheterna byggdes. Det är ingen sensation egentligen, före 70-talet såg det ofta ut så här. Vi har blivit mer civiliserade nu, säger Joakim Persson.

Miljön i Selångersån må vara bättre nu än den var för 30 år sedan, men miljödirektör Andreaz Strömgren påpekar att det fortfarande är viktigt att värna om ån.

– Det är ett fantastiskt vattendrag. Det är oreglerat och havsutmynnade med ett känsligt fiskbestånd. Att den rinner genom en stadskärna innebär ett hot som måste minimeras, säger han.

Han fortsätter med en uppmaning:

– Det är väldigt bra om folk som noterar den här typen av föroreningar tar kontakt med oss.