Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett landstingsråd med en konkurs i bagaget

Landstingsrådet Erik Lövgren är högste politiker för en ekonomiskt krisande organisation som omsätter 7,4 miljarder kronor.
Och han har mängder av erfarenheter av att leda eller vara styrelseledamot i olika bolag.
Bland annat i aktiebolaget Affärshuset Erik Lövgren AB.
Ett bolag som för övrigt gick i konkurs.

Erik Lövgren tog nyligen över som Landstingsstyrelsens ordförande i Landstinget Västernorrland sedan Elisabet Strömqvist fick kicken av det egna partiet. Och Lövgren är en mycket upptagen man, vilket vår granskning visar. Han sitter bland annat som ledamot i Servanet AB för Ånge kommuns räkning.

– Men i och med min nya roll har jag begärt att Ånge kommun ska byta bort mig för det passar sig inte. Och jag hinner inte heller, säger Lövgren.

Att han är ledamot i Ostkustbanan AB ser han inte som något problem i och med landstingets engagemang i bolaget. Lövgren är även ordförande i Bussgods i Västernorrland AB.

– Men vid bolagsstämman tänker jag sluta som ordförande där av tidsskäl. Jag hinner helt enkelt inte, säger Erik Lövgren.

Under 14 år hade Lövgren även företaget Letsopinion.

– Men jag lyckades inte kommersialisera tjänsten som jag utvecklade om e-delaktighet och e-demokrati. Jag sålde bolaget men sparade namnet genom att byta namn på min enskilda firma. Jag ville ha kvar namnet inför framtiden, säger Erik Lövgren.

Det ursprungliga aktiebolaget Letsopinion heter nu efter namnbyte A. Al-Bitar Service AB. I det namnändrade företaget sitter en suppleant med koppling till Skaraborgs läkartjänst AB.

– Jaså. Men det har ingenting med mig att göra. Jag sålde företaget och sen har det väl sålts vidare, säger Lövgren.

Det fanns även ett bolag som hette Affärshuset Erik Lövgren AB. Lövgren berättar att han drev företaget mellan 1987–1997 och att han hade åkeri, grävmaskiner och sålde snöskotrar.

– Men jag fick lägga ner efter tio år. Det gick inte. Det fanns ingen lönsamhet, säger Lövgren.

Det står att det gick i konkurs?

– Ja, just det. Det blir ju så när tillgångarna inte räcker till skulderna, säger Lövgren.

Med det här sagt, är du rätt person att leda landstinget?

– I tio år drev jag ett företag och försörjde mig själv. Och sen efter tio år gick det inte längre. Sen hade jag inget klammeri med rättvisan och kunde fortsätta mitt liv. Då tycker jag inte det ska vara något debacle. Det har inte med varandra att göra, säger han.

Ytterligare exempel är att Lövgren är styrelseledamot i broderns företag Christer Lövgren Entreprenad AB.

Vidare är Erik Lövgren ersättare i Norrtåg AB.