Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett liv med elkraft och orientering

Att arbeta med elkraft och att hitta snabba vägar i skogen är två saker som fyller tillvaron för Tommy Fröjd. Tommy är en hängiven orienterare som trivs med fysiska aktiviteter. Nu fyller han 50 år och livspusslet fungerar bra med både Sundsvall och Västerås som bostadsorter.

Annons

Tommy Fröjd är en man som kan konsten att leva med årstiderna och inte mot dom. Det får vi snart klart för oss under samtalet med honom. Han beskriver glädjen med att åka långfärdsskridskor på blanka isar och att åka skidor på längden och tvären. Allt har han hunnit med hittills under den aktuella vintern.

– Det är väl det som är det fina med att bo i Sverige, att kunna utnyttja årstiderna till kreativa sysselsättningar, konstaterar en 50-åring som känner sig betydligt yngre.

Tommy växte upp på Alnö, närmare bestämt i Usland. Hans pappa var bilelektriker och hans mamma var hemmafru innan hon senare pluggade ekonomi och blev kommunanställd.

Tommy upplevde sin barndom som glad och roligt i ett barnrikt område med mycket kompisar. Det var en tid då många barnfamiljer sökte sig till den här delen av ön. Han och hans lillebror Örjan hade en rik fritid med mycket sport och lek.

Slumpen gjorde att orientering blev Tommy Fröjds främsta sport. Redan från 10-års åldern började han leta kontroller i skogen.

– Sundsvalls OK var väldigt på hugget med ungdomsverksamhet och jag kom med i ett stort gäng som började med orientering 1975. Aina Bylund i Ljustadalen var en mycket aktiv ungdomsledare, minns Tommy.

Han hade naturliga förutsättningar för orientering och framgångarna kom. Han kom bland de tio bästa i junior-SM, hade rader av framgångar i lagsammanhang med Sundsvalls OK, vann ungdomens 10-mila i Skövde 1984 och var som senior med och vann tävlingen Kopparkaveln i Falun. Tommy ser sig som en "lojal lagspelare" där gruppen och den kollektiva kraften är viktig.

Livet med orienteringen pågår fortfarande, det är något som Tommy inte vill sluta med och i dag har han både en dotter och sambo som delar hans intresse. Han tycker att den sociala samvaron kring orienterig är omistlig.

Yrkesvalet inom det elektriska området kom också tidigt in i bilden. Tommy hade lätt för matte och fysik i skolan. Högstadiets pryoplats vid Båkab i Granlo var ett bra val. Och inriktningen som valdes vid Västermalms fyraåriga tekniska utbildning var elkraft.

Efter lumpen vid ett bandtraktorkompani vid Ing 1 i Södertälje startade yrkeskarriären. Han fick jobb som ingenjör på Vattenfall 1986, läste vidare och avancerade successivt inom Vattenfall och senare Sydkraft.

Det blev mycket resande kors och tvärs genom Sverige och Tommy var inblandad i en rad olika projekt inom el och vattenkraft genom åren.

2001 blev Tommy chef för en konsultverksamhet inom Vattenfall/Swedpower. Inom Svenska kraftnät var han huvudprojektledare 2006-2012 med ansvar för bland annat projektering av 40 mil kraftledning. Ett arbete med spänning i ordets rätta bemärkelse.

Sedan 2012 arbetar Tommy som projektchef på ABB Substations med ansvar för projekt i Norden och runt om i världen. I dag bor han växelvis i Sundsvall med dottern Sofie och övriga tiden i Västerås med sambon Anna.

– Att arbeta från ABB:s kontor i Sundsvall ger mig lugn och perspektiv till det hektiska tempo som råder då jag arbetar i Västerås eller är ute och reser, säger Tommy.

Tommy och hans familj tycker om aktiva semestrar och det brukar bli några resor utomlands varje år. Italien och Spanien har varit destinationer under somrar och höstlov. Under vintern har man de senaste åren åkt till Österrike för att få uppleva utförsåkningen där.

Tommy Fröjd väljer att fira 50-års dagen med Öppet Hus i Västerås. Hans vänner i Medelpad får möjlighet att fira honom tre dagar senare.