Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett liv med miljöfrågor och elteknik

Det ekologiska tänkandet har varit en röd tråd genom Jan Hellmans liv. Ångermanlänningen som blev Medelpading har ofta varit engagerad i miljöfrågor. Att han fyller 93 år i dag är svårt att tro med tanke på hans vitalitet och energi. Han tycks alltid ha flera järn i elden.

Annons

Jan Hellman vill helst kallas Janne. Han är ett energiknippe fylld av humor och kloka synpunkter om det mesta. Vi träffar honom i lägenheten i Nacksta i västra Sundsvall. Dit flyttade han och hustrun Barbro så sent som 2014.

– Vi bodde på järnvägsgatan från 2008 och före det hade vi en villa på Alnö dit vi flyttade 1963, där stortrivdes vi verkligen under alla år.

Janne Hellman växte upp på landsbygden i norra Ångermanland. Närmare bestämt i Norrfors i Nordmalings kommun. Janne var äldst i en syskonskara med elva barn. Som äldste storebror var det han som fick axla ansvaret för familjen då fadern förolyckades 1945. Janne var då 22 år.

Tillsammans med några av sina syskon övertog han ansvaret för familjens elinstallations- och serviceverksamhet samt kraftstationen och biografrörelsen på orten. Janne trivdes med att arbeta mycket och att ägna sig åt tekniska innovationer. Han byggde upp saker som han tyckte var meningsfullt. Skytte var den sport han ägnade sig åt en tid och med viss framgång.

Han träffade sin blivande hustru Barbro på en dans i Umeå 1945. De gifte sig 1947 i Norrfors kyrka. Janne byggde upp tekniken vid ett antal biografer runt om i Ångermanland. Han blev en teknisk tusenkonstnär och i den egna elbutiken sålde man mycket vitvaror, bland annat den första helautomatiska tvättmaskinen i norra Sverige.

Paret fick så småningom tre söner och en dotter. Familjen hade det bra på landsbygden i Norrfors, men 1963 valde man att flytta till Medelpad.

– Min fru hade en mormor som bodde i Sundsvall och äldste sonen skulle in på läroverket, det var två anledningar till att vi flyttade till Sundsvalls kommun. Vi behövde komma i närheten av en stad och Alnö hade vi hört mycket gott om, så då flyttade vi dit.

Hellmans elektriska startades på Alnö med som mest ett 15-tal anställda. En tid drev Janne även biografen Cinema på ön. Miljöfrågorna engagerade Janne på fritiden. Han blev en ideellt arbetande medmänniska och entusiast på många sätt.

Han tog initiativet till att bilda Alnö Lions och den 10 april 1982 valdes han in som dess förste ordförande. Han jobbade hårt för ett allmänt miljötänkande och uppvaktade många beslutsfattare. Ofta fick han jobba i motvind och var lite före sin tid när det gällde ekologiska frågor.

– Det brådskar att rädda vår jord och jag hoppas få uppleva ett kemikaliefritt jordbruk och att upplysningen om konstgödselns farlighet ska få människor att förstå vidden av dess användande.

Janne Hellman har hållit sig i god fysisk form och gör det fortfarande. Synen och hörseln är perfekt. Han är snabbtänkt och har humor. Receptet på att vara så frisk har varit att alltid vara aktiv på ett lagom sätt. Han ger sig inte tid till att se så mycket på TV utan ägnar mycket tid vid sitt skrivbord där han läser och skriver och håller i gång sitt intresse för samhällsfrågor i allmänhet och miljöfrågor i synnerhet.

Han sex år yngre hustru går just nu på kryckor efter en fallskada, så Janne får sköta extra mycket av marktjänsten i parets lägenhet.