Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ljus i klimatmörkret

Skall vi undvika en allvarlig klimatförändring måste vi alla hjälpas åt och använda klimatsmarta alternativ. Ett sådant alternativ tillverkas i Delsbo. Där påbörjade ett företag 2007 att framställa världens första miljömärkta stearinljus. Ljuset är sedan 2008 Svanenmärkt och säljs idag av ICA, COOP och Duni.

Ljuset tillverkas till 100 procent av stearin som är en förnyelsebar råvara. Stearinet kommer från restprodukter av animaliskt fett och inte som flera andra stearinljus från vegetabiliskt fett från palmolja. Veken är dessutom gjord av ekologisk bomull.

Det är vanligt att ljus innehåller paraffin som kommer från råolja, alltså en fossil energikälla. Stearinljus sotar inte och osar som paraffinljus. Dessutom kroknar de inte i ett sommarhett fönster vilket paraffinljus gör.

Om vi i Sverige skulle byta ut våra paraffinljus mot Svanenmärkt stearinljus skulle det motsvara en miljövinst motsvarande att vi tog bort 15 000 bilar från våra vägar!

Dra ditt strå till stacken för att minska klimatpåverkan genom att nästa gång du handlar ljus fråga efter Svanenmärkta stearinljus.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel