Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett lyckat avslut

Det var sista matchen och sista chansen för Västernorrland att ta guld. Då klev Brännans Pontus Bergström fram. Två enkla ronder och guldet var i hamn.

Efter en lyckad ungdoms-SM blickar nu de lokala arrangörerna framåt.

Pontus Bergströms avslutning blev kulmen på två dagars intensivt brottning på Sporthallens mattor. Bergström ledde efter första ronden, och hade publikens stöd i ryggen. Efter en snabb rullning av motståndaren Linus Ericsson, Bjuvs BK, i andra ronden var segern klar i 63-kilosklassen.

– Det kändes jäkligt bra. Fast från början tyckte jag att det var jobbigt att man hade så mycket släkt i publiken. Det blir ju en större press, säger han.

Sundsvalls AIK (SAIK) hoppas att USM nu innebär ett lyft för brottning i regionen.

– Folk blir intresserade, de kommer och tittar, säger Johan Pettersson, tränare och elitgruppens ledare inom SAIK.

Ett av dragplåstren på plats var tidigare OS-medaljtagaren Ara Abrahamian.

– Talangen finns överallt. Men om en klubb inte har någon stjärna på 20-30 år dör intresset. Jag tror att svensk brottning alltid behöver någon duktig som presterar och som blir ett draghjälp för hela ungdomsverksamheten, säger han.

Han såg mycket kvalité under tävlingen, men hade också en del att anmärka på.

– Det är mycket taktiska fel, även bland de som vinner. Men de har hela idrottskarriären framför sig. De säger att det tar cirka 15 år att bli en duktig brottare, och de här är unga.

Inför USM-tävlingarna hade SAIK förhoppningar på att få arrangera senior-SM under SM-veckan i Sundsvall. Arboga, som stod som arrangör, hade gått med på en flytt av tävlingen. Men de förhoppningarna har nu gått i kras.

– Det vart lite olyckligt. Arboga hade släppt SM till oss. Men tyvärr så satte Svenska Brottningsförbundet stopp för det, säger Pettersson.

Enligt honom vill förbundsstyrelsen inte reta upp aktiva som inte vill resa för långt norrut, under ett år då det är styrelseomval. Men Pettersson hoppas att Sundsvall kan stå som arrangör för senior-SM vid ett senare tillfälle

– Nu vet brottningsförbundet att vi klarar av att göra en sådan här stor grej.

– Visst är ett senior-SM en större grej rent massmedialt. Men det är mindre deltagare och enklare att arrangera, säger han.

Det har även förts vissa diskussioner inom de lokala föreningarna om att satsa på ett brottningsgymnasium.

– Det är bara sista månaderna som den diskussionen har dykt upp. Vi har haft vissa kontakter inom skola och kommun och de är positiva. Men det är ingenting längre än så, enligt Pettersson.