Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett människoliv måste vara värt nio kronor – låt Trafikverket göra det de är bäst på

Norra brofästet är en tickande bomb. Förr eller senare kommer trafiklösningen vid Sundsvallsbrons norra avfart i Skönsberg föra med sig en allvarlig olycka. Gångtrafikanter passerar motorvägen så ofta att det har bildats en stig som synliggör Trafikverkets misslyckande.

Sundsvallsbrons norra brofäste har en läskig historia. I september 2013 rasade en del av gabionväggen ner och i augusti 2015 föll en betongkloss ner över en bil. Då blev det uppenbart för alla att Trafikverket gjort fel beräkningar. Precis som när lyfttornet i Söråker kollapsade och orsakade en belgisk mans död.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tekniken har gått framåt, det vet vi alla. Sundsvallsbrons arkitekter kunde i början av 2000-talet visa upp avancerade datalösningar hur bron skulle se ut i framtiden. Men arkitekterna hade aldrig varit i Sundsvall och saknade kunskap om platsen som bara närboende har.

Arkitekternas skrivbordslösningar har lett till avfartsvägar som leder ut i ingenting. Tänk dig en förälder som ställer ut barnet utanför dörren utan att tala om var skolan ligger. Klart stigar bildas, även om det är både olämpligt och förbjudet att gå över motorvägen. Tidigare lösningar i form av en trappa har växt ihop till ruiner som skapar en känsla av förfall några meter från mångmiljardbygget.

Hur ska man då förklara Trafikverkets misslyckande? Jag tror att folkstormen kring betalningen – det kostar nio kronor att passera Sundsvallsbron för en bil med fyra vuxna människor – tvingade Trafikverket att anställa kommunikatörer för att vinna kriget mot näthatarna vilket gjorde att man glömde bort sin primära uppgift som är att bygga vägar.

Hade alla accepterat avgiften på nio kronor hade Trafikverket kunna bygga färdigt gångvägen vid norra brofästet och då hade niokronorsbilisterna sluppit sicksacka mellan gångtrafikanterna vid norra brofästet. För visst är väl ett människoliv värt nio kronor?

Chroonbloom

Läs även:

Skolbarn korsar vägen i totalt mörker på tungt trafikerad väg – Trafikverket borde skämmas

Snart är vintern här – Alnöbron kan bli en dödsfälla

Om ingen släpper in dig på motorvägen är det inte så lätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel