Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett misslyckat jaktäventyr

I Västra bildades ett Kronhjortskötselområde 2010. Området är knappt 100 000 hektar. Det upprättades en plan för förvaltningen där man uppgav befintlig vinterstam på 150 till 200 djur. Vidare föreslogs en avskjutning av ett antal hjortar per år. Det långsiktiga målet var en svag ökning av hjortstammen. Avskjutningen skulle ske under begränsade tider där tjur, ko och kalv skulle få skjutas efter att jägaren genom ett telefonsamtal försäkrat sig om att det fortfarande fanns någon hjort kvar att skjuta. Skjuten hjort skulle anmälas och avgift betalas. Byråkrati och administration frodas.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Kronhjorten är mycket svår att jaga. Tillsammans med alla de restriktioner och bestämmelser som kringgärdar jakten är det ett mycket litet antal jägare som gör sig besväret att överhuvudtaget gå till skogs för att jaga hjort. Älgjakten störs och förstörs ofta av hjort. Hundarna jagar hjort i stället för älg.

Svenska Jägareförbundet har gett ut information om hjortens reproduktion. 20 procent bör årligen skjutas för en jämn numerär. Efter sex års jakt ”enligt plan” kan följande konstateras:

• Inget år har den planerade avskjutningen uppnåtts.

• Under sex år har 40 hjortar skjutits totalt och hjortarna har därför ökat från 200 till 563.

• Om 12 år kommer vi att ha dryga 3 000 hjortar i vinterstam inom kronhjortskötselområdet. Det är inte hjortförvaltning, det är köttproduktion.

Är denna situation bekant för viltförvaltningsdelegationen och länsstyrelsen som har att övervaka vad som sker med viltet? I länet diskuteras nu bildande av kronhjortskötselområden. Alternativet är en allmän jakt.

Kronhjorten är en lika svår skadegörare på gran som älgen är på tall. Gemensamt hotar de den resurs som bär upp näringslivet i länet och landet.

Vem ska i framtiden bära ansvaret för detta?

Jan Gullmark, Fränsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel