Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett naturparadis som miljövänner vill bevara

Vädret var på sitt allra bästa när naturskyddsföreningarna i Härnösand och Timrå gick till skogs i Mjällådalen under lördagen. Målet var att hitta några sällsynta svampar. Inte för att äta, men väl för att få bekräftat om skogen och vattensystemet efter Mjällån är värd att skyddas.

Naturmänniskorna har sin åsikt klar och menar att Mjällådalen måste få ett skydd. Och nu jobbar man för att hitta argument för detta. Timrå kommun är med på banan, där miljönämnden vill se ett skydd av den unika dalen.

Under fjolåret genomfördes forskningsresan i dalen och då inventerades höga naturvärden. Bland annat baggar och just i Mjällådalen finns flera rödlistade arter. En av anledningarna att insekter trivs är att det handlar om ett oreglerat vattendrag. Det i sin tur innebär naturliga översvämningar som gynnar mångfalden.

– Tanken är att vi ska få ett långsiktigt skydd för området, säger Sofia Lundell, Härnösands Naturskyddsförening som höll i lördagens utflykt.

Och visst hittade man rödlistade svamparter och en svamp som aldrig tidigare upptäckts i Mjällådalen.

– Vi hittade stjärntagging, berättar Elisabeth Nilsson, som är medlem i Timrå Naturskyddsförening. Men vi såg även många andra rödlistade svampar som kan betraktas som signalarter för en bra natur.

Några sällsynta svampar som upptäcktes var rosen-, kött-, gran-, veck och timmerticka. Man gick längs en stig som Elisabeth Nilsson upptäckt och sedan lyckats få hjälp med att rusta upp.

Utgångspunkten för sällskapet var strax öster om Tundbodarna. Och landskapet med gammal skog man gick genom varierade och var på vissa platser nästan trolsk. Här fanns gott om gamla träd som ramlat och var i olika stadier för nedbrytning.

Men området är också geologiskt intressant med korvsjöar, höga nipor, äldre åfåror, kallkällor, djupa raviner med mera.

– Ån ändrar sig hela tiden och man kan tydligt år från år se hur meandrarna förändrar landskapet, säger Elisabeth Nilsson.

Det finns också kulturvärden i som okända fångstgropar, flottarstiga, fäbodstigar med flera. Miljökontoret i Timrå ska ta initiativ till ett samråd med SCA, länsstyrelsen, skogsstyrelsen och naturskyddsföreningen för att komma överens om en handlingsplan för området.