Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nyktert beslut av landstinget att satsa på whisky från Ådalen?

Innan Jan Sahlén (S) blev kommunalråd i Kramfors så var han utanför kommunen mest känd som en av de där frejdiga grundarna till Box Whisky.

Ja, det, och att han för en kortare tid blev avstängd från sitt tidigare arbete som internationell sekreterare på landstinget. Detta efter att han sålt nämnda whisky som avec på en middag där landstinget stod som arrangör.

Det ligger väl också i sakens natur att den organisation som har ansvar för folkhälsoarbetet måste ha en tämligen restriktiv syn på länets största exportsuccé (efter sanitetsprodukter och krigsmateriel) i modern tid.

Sedan avecincidenten har det dock hunnit rinna mycket destillerat i tappkranarna. Bland annat har landstinget hunnit bli region, och därmed har organisationen befolkats av andra personer än diverse förebyggare och folkhälsobyråkrater.

De tjänstemän som arbetar för regional utveckling har till skillnad från dessa förebyggare ett närmast diametralt motsatt uppdrag – att främja den framgångsrika destillerinäringen i Ådalen.

Därför beviljas nu Box 3 450 000 kronor i riktat företagsstöd. Vid destilleriet sker nämligen en storsatsning (11,5 miljoner kronor) – att fördubbla årsproduktionen på drygt 100 000 liter 100-procentig alkohol i ett första steg.

Självfallet är det stor ironi att samma landsting som för några år sedan straffade Sahlén för avecen nu aktivt går in och stöttar whiskeyproduktionen som han grundade.

Detta också till fromma och gamman för kommunalrådets uppmärksammade aktieinnehav (som formellt hans fru har tagit över) i bolaget.

'Skrattar bäst som skålar sist', som man brukar säga.