Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett öppet brev till alla läkare

Annons

Kära du, läkare som jobbade på när-akuten på Södermalm i Stockholm den 11 januari, detta här är ett öppet brev till dig, och till alla andra läkare som uppenbart glömt bort eller missat att ni jobbar med och för människor. Jag undrar om du vet hur dålig du fick mig att känna mig efter mitt besök hos dig. Jag undrar om du vet hur lättad jag var över att det var mörkt ute när stora hejdlösa tårar trillade ner för mina kinder på väg hem efter att jag träffat dig. Efter 23 år av svensk vård har jag aldrig (läs: aldrig någonsin, av alla gånger jag haft läkarkontakt) blivit behandlad som en människa, med känslor, tankar, frågor och funderingar. Så jag undrar om du vet att det var med en klump i magen som jag satt och väntade på att få träffa dig. Och när jag sedan, från en redan utsatt position berättat varför jag behöver dig, varför jag behöver din hjälp så kollar du på mig som att jag är smuts på dina vita skor. Du drar på ett hånleende men säger ingenting, utan går likgiltigt mot dörren och öppnar den som i en gest att jag ska gå. Jag har nog aldrig (läs: aldrig någonsin, av alla gånger jag blivit kränkt) känt mig så förnedrad. Jag lämnar lokalen och känner mig sämre nu, än innan.

Jag ringer morsan, som villkorslöst alltid är på min sida, och berättar allt. Jag berättar för mamma, att du vann. För det var så uppenbart att du ville att jag skulle känna mig lika dum som du uppenbart anser mig vara och du vann. Så grattis. Grattis till att du, trots en skitig syn på människor, lyckades komma in på en av de svåraste utbildningarna i Sverige, grattis till dig som tog en plats för någon som kanske faktiskt tycker om människor och har en önskan att få hjälpa andra. Grattis till din makt och det faktum att du får utöva och missbruka den dagligen och dessutom får betalt för det. Grattis till din förmodligen överfeta lön som varje 25e eller 27e dimper in på kontot. Och grattis till att jag, och alla andra skattebetalare pröjsar den.

Jag förstår att inte alla läkare är översittare med dålig människosyn, jag har dessvärre aldrig träffat någon av er andra men ni som vet med er, att ni går till jobbet i förhoppning om att kunna hjälpa andra, ni behöver helt enkelt inte ta åt er av mitt brev, men läs ändå vettja för mitt sista grattis är ett som alla, läkare och icke-läkare behöver veta om och uppmärksamma.

Så, avslutningsvis, ett stort djävla grattis till dina stackars kollegor, till syrrorna som gör allt grovarbete för att du ska kunna sitta på din höga häst och se ner på folk. För är det någonstans där hierarkin fortfarande är ett faktum så är det inom vården. Därför vill jag ta tillfället i akt att lyfta alla dessa sjuksystrar som bokstavligt talat går på knäna, som jobbar över och till och med jobbar över. Till er vars blick är varm när ni möter mig, till er vars bemötande är omhändertagande, omtänksamt och vårdande. Och till dig som sa till mig att du minsann har gjort det här i flera år och att jag inte behöver vara rädd när jag är nålrädd men du behöver ta blod. Ni har min respekt och jag beundrar det ni gör. Helt utan makt, helt utan höga hästar eller höga löner, utan vettiga arbetstider eller arbetsförhållande och utan värdig uppskattning går ni ändå till jobbet och gör det ni ska. Och jag kan inte låta bli att tycka, att det är konstigt att man utan alla dessa förutsättningar kan göra sitt jobb men att man med alla dessa förutsättningar, inte kan det.

Deniz Fryksell

Tar din skit och gör det till guld.

d.fryksell@gmail.com