Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett parti som andra

Många minns ett Miljöparti som 1988 dansade samba in i riksdagen i näbbkängor och träskor, folkdräkter och plyschbyxor. Det var första gången på 70 år ett nytt politiskt parti kom in i riksdagen (av egen kraft) så nog var MP:s entré efterlängtad. Partiet var ju den nya fräscha kraften i svensk politik, i alla fall nästan. Frågan är var partiet står i dag och vart det tar vägen?

MP känns inte längre särskilt utmanande. Den enkla förklaringen är att partiet är en del av samma etablissemang på gott och ont. 2010 fick partiet 7,34 procent av rösterna till riksdagen. I en kommun som Stockholm knep partiet 12,22 procent av väljarsympatierna, i Göteborg, 10,71 procent. Partiet är också starkt i stora kommuner som Malmö och Umeå.

När Gustav Fridolin i helgen väljs till nytt manligt språkrör för partiet – något som är lika säkert som att Håkan Juholt utsågs till ny S-ledare av partiets kongress – blir han språkrör för ett etablerat riksdagsparti som andra. Ett parti som mycket väl kan hamna i regeringsställning 2014 – och det mycket väl utan att det finns socialdemokrater i samma regering.