Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett sms till en granne kan rädda liv

En brand har brutit ut i en villa i Holm. Via sms larmas en granne som är först på plats innan en räddningsstyrka hinner dit. Det handlar om minuter men kan vara skillnaden mellan liv och död.

På Holmvallen har ett antal bybor samlats för att delta i en utbildning.

De ska bli frivilliga så kallade trygghetspersoner eller sms-livräddare. Thomas Åslin som är brandinspektör och insatsledare på Räddningstjänsten i Medelpad väljer att kalla det "förstärkt medmänniska". Det är han som håller i utbildningen och eftersom han själv bor i Holm kommer han också att ingå i den grupp som i framtiden ska kallas ut på larm via sms.

Fler tillfällen

Tretton personer har kommit till Holmvallen för att få mer information om det nya projektet.

– Men fler har anmält sitt intresse så den kan hända att vi kör ett till utbildningstillfälle efter nyår, berättar Thomas Åslin.

Holmborna är de första som får utbildningen och i ytterligare fyra orter i Medelpad ska projektet sättas igång inom den närmsta framtiden.

I Holm är man redan en bit på vägen när det gäller livräddning. Olle Frisk tog initiativet till att starta en insamling för att kunna köpa en hjärtstartare och han är också en av de frivilliga. Hjärtstartaren finns nu hemma hos honom, redo att användas om den skulle behövas.

En insats

Även Ing-Marie Nordberg har anmält sitt intresse.

– Jag är sjuksköterska så det kändes självklart att vara med. Genom det här får man ju en chans att göra en insats och rädda liv. Man kan ju göra viktiga saker innan räddningstjänsten hinner komma, säger hon.

Systemet med sms-larm finns redan i Stockholm men där larmar SOS bara frivilliga när man misstänker att en person fått hjärtstopp. Thomas Åslin berättar att man i Medelpad även vill kunna larma frivilliga ortsbor vid bränder, trafikolyckor och drunkningstillbud. Vid dessa händelser ska räddningstjänsten kunna skicka sms till de som befinner sig närmast platsen där hjälpen behövs.

De som deltar i projektet ska kunna få tillgång till hjärtstartaren och annan typ av utrustning, exempelvis pulversläckare.

– Utrustningen ska kunna placeras lättillgängligt men den ska inte kunna stjälas. Vi skulle kunna ha utrusningen på en plats med kodlås.

Först på plats

Under gårdagens utbildningstillfälle fick deltagarna bland annat information om vad man ska prioritera vid en brand och vad som är viktigt att tänka på om man exempelvis är först på plats vid en trafikolycka.

Åslin är noga med att poängtera att de som väljer att åka på ett larm också måste tänka på sin egen säkerhet och inte utsätta sig för situationer som kan innebära fara. Som frivillig har man heller inga befogenheter, man får till exempel inte köra för fort.

– Tanken är inte att utbilda de frivilliga för att de ska bli extra brandmän. Man ska fungera mer som en medmänniska. Det finns inga skyldigheter i det här, bara möjligheter.