Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stort misslyckande

Regeringens förslag till ANDT-strategi är ett stort misslyckande – var står länets riksdagsmän? Nyligen presenterade regeringen en ny ANDT- (Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak) strategi. Den innehåller bland annat alla prioriteringar och insatser för att minska alkoholens skadeverkningar som våld, cancer, trafikolyckor och andra konsekvenser. I den föreslagna strategin saknas bland annat mål om sänkt totalkonsumtion av alkohol, begränsad tillgänglighet och begränsad marknadsföring.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det är djupt problematiskt att regeringen föreslår en sådan tandlös strategi när det handlar om en så viktig fråga. Både WHO och Världsbanken har varit tydliga med vilka åtgärder som krävs för sänka konsumtionen och därmed minska alkoholens skadeverkningar, där är totalkonsumtion, begränsad tillgänglighet och begränsad marknadsföring viktiga inslag.

Den förra regeringen tog bland annat bort målet om minskad totalkonsumtion. Det har den nuvarande regeringen inte förändrat, samtidigt som strategin inte speglar de åtgärder som expertis som WHO och Världsbanken lyfter fram. I strategin finns många bra delar i tobaksfrågan, men har man kapitulerat i alkoholfrågan?

Vi inom IOGT-NTO Västernorrland är djupt oroade. Är det alkoholliberala krafter som skall styra svensk alkoholpolitik? Var står länets riksdagsmän? Kommer ni att agera? Att regeringen inte baserar alkoholdelen i ANDT-strategin på expertis och kunskap är obegripligt.

Olle Häggström

IOGT-NTO Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel