Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett svek att inte ta bort E4

Ett svek mot staden, mot hamnen, mot miljön och mot framtiden – vore det att behålla hela den gamla E4 genom stan. Ett yxhugg, som motverkar varje form av progressiv utveckling.

Det vore ett svek mot Stenstan, en homogen statskärna, som är avhuggen från havet genom detta blödande sår, som i över 60 år har stoppat varje form av normal kommunikation mellan havet och staden. En fråga som blir än mer aktuellt då det byggs efter kajerna, bostäder, med människor som vill ta sig in i staden.

Ett svek mot hamnen, som blir som en öde ö, nära stan, men så långt bort. På andra sidan skyttegraven E4.

Ett svek mot miljön, där vi låter biltrafik få företräde, mot gång och cykeltrafik. Där vi låter människor välja det lite billigare, men oändligt, ur miljöaspekt, dyrare alternativet att åka genom stan, i stället för till exempel bron. Vi har dessutom lovat i Paris att nå upp till mål och det är inte Molgans som skall nå upp till målet utan vi. Stockholm skall vara fossilfritt 2030, det tycker jag vore ett rimligt krav även här. Ta bort E4 an och inför trängselskatt genom Stenstan.

Det är ett svek mot framtiden, där staden och hamnen kan gifta sig. Där handeln i staden kan utvecklas. Inledningsvis så är de trafikberoende handlarna i Sundsvall i farozonen, men det kommer nya idéer, nya handlare och nya affärer. Om dessutom nuvarande handlare stänger i samma takt som nu, kanske fastighetsägarna tvingas sänka priserna, så att alternativa enheter och affärer får plats. Det vill säga framtiden.

I en insändare häromdagen i ST, redogjorde en vägkramare för att det finns många bilar, säljs fler och att det finns få cyklister i Sundsvall. Ja just det. Det är ett av problemen och det är politikernas roll att se till att vi möter upp framtiden och gör staden allt mer bilfri.

Jag hoppas att våra politiker inte lyssnar på gårdagens bilkramare allt för mycket. Helst inte alls. Tyvärr gick de dem till mötes och lade ombyggnad på is. Fegisar!

De bilburna medelåders männen får bestämma agendan, ivrigt påhejade av handeln i stan, som ändå viker ner sig i strid med Internethandel och köpcentrum. Det är som Tomas Melander skrev häromdagen ”dåtidens storhet som skymmer sikten”. Ta bort gamla E4 genom hamnen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Petter Österlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel