Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett trendbrott i skolpolitiken behövs – för både lärare och elever

Vi kan glädjas åt trendbrottet i Pisa-rapporten och att kunskapsresultaten vänt uppåt. Vi lärare efterlyser nu ett trendbrott även i den politiska skoldebatten. Skolan har blivit till ett politiskt slagfält där alla tycks ha rätt att vara experter och komma med detaljförslag på allt från utformning av prov och antal undervisningstimmar som detaljer i styrning och ledarskap. Nu behöver vi tydlig politisk enighet och långsiktiga förutsättningar för att möta framtidens skolutmaningar. Där den akuta lärarbristen måste stå överst på agendan.

Läs också: Segregation tydlig i Sundsvall – politikerna måste prioritera skolan på riktigt

Läs också: Grattis Sverige – Pisatrenden är bruten!

Vi lärare och skolledare vet att vi är förutsättningen för en bra skola. Politikerna är våra yttersta arbetsgivare och förutsättningsgivare. De ska sätta målen för vad som ska uppnås men de måste låta oss i professionen bestämma hur det ska genomföras. Jag vill därför uppmana er politiker här i Sundsvall att tillsammans med oss göra upp en plan för vad som krävs för att vi ska bli fler lärare som kan dela på ansvaret här i kommunen och hur vi kan få rätt förutsättningar på plats för fortsatt positiv kunskapsutveckling för alla elever.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

De tre viktigaste åtgärderna är:

• Stärk läraryrkets attraktivitet och status. Lärarnas löner måste höjas och arbetsbelastningen för lärarna måste minska för att fler ska vilja bli lärare. Permanenta lärarlönelyftet, gör lokala lärarlönelyft och anställ lärarassistenter är några viktiga insatser.

• Ge lärarna autonomi och låt dem vara proffs. I länder där eleverna presterar bra har lärarna ett större inflytande över hur de lägger upp undervisningen och bedömningen. Att visa förtroende och lita till professionens bedömningar kommer ge bättre kunskapsresultat.

• Ge skolan lugn, arbetsro och långsiktiga förutsättningar. Precis som Sveriges politiska partier lyckas samla sig kring pensioner, migration och försvaret, måste skolan få arbetsro genom långsiktiga och blocköverskridande överenskommelser om skolpolitiken.

Läs också: Rätta till den skeva bilden av skolan – vi har det bra i Sverige

Läs också: Vi lärare delas in i två grupper – bara vissa får ta del av lönelyftet

Den dagen vi kan garantera att varje elev får möta behöriga utbildade lärare med rätt förutsättningar kommer det att synas i både kunskapsresultat och internationella mätningar. Vi inom lärarkåren är beredda att ta vårt ansvar men det förutsätter lyhörda politiker. Nu måste vi framåt, tillsammans.

Johanna Jaara Åstrand

Ordförande Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel