Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ufo, ett fågelbo och en timmerbröt – möt arkitekten som skapar unika hus

Bertil Harström har yrket som många drömmer om. Trä är hans stora passion och det material han allra helst vill arbeta med.
– Mitt senaste projekt är ett cirka 600 kvadratmeter stort kallbadhus i Luleåälv. Det är en symbol för skogen, säger arkitekten stolt.

Från sitt kontor i det timrade huset från mitten av 1800-talet i Tunbyn nära Sidsjön kan Bertil utföra sitt arbete med kunder och kollegor världen över.

– Vi har skypemöten, internet har verkligen gjort det möjligt för mig att kunna vara där jag vill vara, även när jag arbetar, säger Bertil.

Det faluröda huset med ultramarinblå dörr utstrålar ett lugn och hemtrevnad. Bertil utbildade sig i Göteborg och började arbeta på arkitektbyrå där. Men när han och hans fru Elisabeth bildade familj ville de tillbaka hem till Sundsvall innan döttrarna började i skolan.

– Vi sökte efter ett större timrat hus, men vi hittade inget. Till slut fick vi tips om att det fanns ett i Fränsta. Det köpte vi och flyttade huset hit, berättar Bertil.

Han startade upp Inredningsgruppen 1987 och under årens lopp har han ritat byggnader, möbler, kontorsinredning och all slags offentlig miljö. Nu väljer han att lägga sin tid på banbrytande projekt.

De senaste 30 åren har Bertil lagt ner mycket tid att utveckla det massiva trähuset. Det och flugfiske är hans livs största intressen.

– Fisket har fört mig på resor runt om i världen där jag träffat på människor som lett till fantastiska projekt.

2008 reste han till Kolahalvön för att fiska med sina vänner. En kväll satt hela gänget runt lägerelden och spånade och funderade. Kent Lindvall som arrangerade resan är från Luleå, han berättade om sin fru Britta som nyligen blivit god vän med hemvändaren och filmaren Jonas Selberg Augustsén. Filmaren och några av hans vänner byggde en trädkoja 14 meter uppe i träden vid Luleåälven, och samtidigt gjorde de dokumentärfilmen Trädälskaren. Kent och Britta ville på något sätt spinna vidare på idén med trädkojor.

– Det var där jag kom in i bilden. Där runt elden satt även mina arkitektkollegor Thomas Sandell och Mårten Sandberg. Vi hjälpte dem med en "dummie" som de kunde visa upp för myndigheter och instanser för att tydliggöra och förverkliga sin idé.

Allt gick enligt plan och vi valde ut fem arkitekter som alla fick samma förutsättningar för trädhusen. Det skulle vara ett genomgående ekologiskt tänk, åretruntanpassat och inte skada träden.

– Man kan säga att det skulle vara trädkramare på ett modernt sätt med unik design, säger Bertil som är pappa till två av husen.

Hur kom du på idén?

– Jag skissade på det man mest förväntar sig i skogen. Ett fågelbo men för människor. Och sedan vände jag på det och ville få fram känslan av det mest oväntade. Barnen är viktiga, de har koll på nätet och de styr ofta semesterresorna. Därför var det viktigt att det oväntade skulle vara lagomt "scary" men ändå så lockande att man skulle vilja kliva in och sova över - det blev ett ufo.

Resultatet av deras arbete blev Treehotel som invigdes 2010. I dag är det en enormt stor framgång. De har de mest osannolika gäster som de knappt vågar berätta om. Gästerna kan välja mellan sex olika unika hotellrum i träden. De kan komma i privata jets och flygas in med helikopter, eller i vanlig bil eller till fots. I dagsläget byggs det ytterligare ett hotellrum i träden.

– Alla stora arkitekter vill rita ett trädhus i Harads. De är nätet som är nyckeln till framgången. Det fanns inga pengar till marknadsföring så sociala medier var räddningen, det blev som en skogsbrand, berättar Bertil och ler.

Vid invigningen knuffade en man lite lätt på Bertil och önskade en bastuflotte på Luleåälven.

– Det fick sjunka in lite och jag har gått och grunnat på det där i några år, berättar han.

Nästa höst invigs Arctic bath, som är ett kallbadhus som ska byggas i Harads och ska flyta på älven. Bertil har tagit hjälp av Johan Kaupi från Tornedalen. Tillsammans har de skapat en helt unik "bastuflotte".

– Ingen har sett ett badhus som ser ut såhär. Ingen har någonsin badat i norrskenet i Luleåälven på det här sättet, säger Bertil med inlevelse.

Formen på byggnaden är en timmerbröt, som symboliserar flottningen och den tid då älvarna var motorvägar för att frakta timmer.

– Det är en hyllning till skogen, och det kommer att se ut som ett fyrverkeri av timmerstockar. Arctic bath har samma svansföring som Treehotel och ambitionsnivån är lika hög, säger Bertil och visar modellen av små tändsticksliknande pinnar.

Den ska bli 24 meter i diameter och tillsammans med sex stycken friflytande hotellrum bli cirka 600 kvadratmeter stor. Det kommer att rymmas konferenslokaler och en åretruntöppen restaurang. Mitt i den runda bröten ska man doppa sig i älven som i en vak och bada bastu till.

Är det här ett sätt att lösa turismen i framtiden?

– Ja, jag är helt säker på att om man gör unika saker som går igenom bruset, så lyckas man, säger Bertil.

Finns det några planer att rita något i samma anda i Sundsvall?

– Nej, jag har inte fått några förfrågningar. Det känns som om det inte finns något intresse här i trakten.

Hur var det att övernatta i ufot?

– Hmm, jo det var väl fint, men som skapare av huset har jag lite svårt att se helheten, det är lätt att se allt som inte blev som jag hade tänkt det, säger Bertil och skrattar.

Maria Eilertsen 060–19 72 75 maria.eilertsen@mittmedia.se