Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett värdigt slut av en oförglömlig artist

David Robert Jones är död.
Det här är David Bowies sista skiva – finalen.

Det här blir ingen djupgående recension. Mest ett konstaterande.

Jag lyssnar på "Blackstar" samma dag jag nås av dödsbudet. Det är ingen glad lyssning.

Jag måste förvisso ärligt erkänna att jag aldrig varit någon stor Bowie-fantast, även om jag lika villigt erkänner att jag älskat en och annan av hans låtar genom åren. Mest "Young americans" från 1975, ett stycke Bowie-musik som lätt platsar på min 100-bästa lista.

Men det stannar inte där. Jag menar, han skrev även "All the young dudes" till Mott The Hoople och var ju även Ziggy.

Bowie avled efter en lång fight mot cancern. Det märks tydligt i den här musikaliska anrättningen, som förmodligen speglar hans mående den sista tiden – som likt det mesta i skivkonvolutet är mörkt och dystert. Ja, det är knappt att det går att läsa texterna och vem som spelar vad. I alla fall inte utan vissa ansträngningar.

Skivans andra halva, eller avslutning om man så vill, är behållningen – en kvart med riktigt bra låtar och en tilltalande inramning. Det är harmoni genom hela kammen och "Girl loves me" är tung elektronik och en medryckande refräng. Nästan lite "Heroes", för att nu har något att jämföra med.

"Dollar days" och "I cant give everything away" är sist ut och är mer pop än den annars rätt jazziga inramningen, dessutom mer harmoni med en aptitretande saxofon i bakgrunden. Samtidigt är det dock lika dystert som i inledande titelspår och "Lazarus".

Kanske inte Bowies bästa skiva, men sannolikt den musik som kommer att påverka mest ett bra tag framöver.

Ett värdigt slut från en oförglömlig artist.

Artist: David Bowie

Album: "Blackstar"

Genre: Rock/Jazz

Bolag: Sony

Betyg: 4/5

LÄS ÄVEN:

Renck kände till Bowies sjukdom: "Det färgade naturligtvis våra samtal"

Se David Bowies farväl - i nysläppta musikvideon