Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ettåringen vanvårdad

Ettåringen hittades övergiven och nerbajsad vid en husrannsakan sedan mamman gripits. I fem timmar hade hon varit ensam.
Polisen frågade vid gripandet vart barnet befann sig. Då ljög mamman och sa att flickan var hos sin mormor.

Den här gången beslutade individ- och familjeutskottet att både ettåringen och hennes ett år äldre syster skulle omhändertas.

Yngsta flickan undersöktes då av läkare som hittade bruna fläckar efter omfattande svampangrepp, något som tas som ett tecken på vanvård.

Förra gången hon togs om hand fick hennes syster stanna hos föräldrarna. Det var i oktober i fjol.

– Om det finns oro för att ett barn far illa på grund av föräldrasvikt så gör vi alltid en utredning kring alla barn i familjen, säger Eva Leijon, enhetschef socialtjänsten.

I februari upphörde vården och flickan flyttade hem. Det kritiserades sedan hon ett drygt halvår senare hittades övergiven tillsammans med en hund som var i så dåligt skick att den fick avlivas. Hemmiljön bedömdes då som en misär.

Det har ifrågasatts om socialtjänsten följt upp flickans situation.

– Att vi inte skulle ha haft kontakt på sex månader stämmer definitivt inte, säger Eva Leijon.

Ett LVU tillgrips bara när det är risk för barnets hälsa och föräldrarna inte kan tillgodose barnets behov och vägrar samverka. Målet är sedan att finna en lösning genom en vårdplan som föräldrarna samtycker till.

– Flyttar barnet hem följs det alltid upp. Socialtjänsten har en påtaglig skyldighet att se till ett högriskbarn. Oavsett om det nu begåtts ett fel eller inte gör vi en utredning, vi måste ödmjukt blicka på vad vi själva har gjort, säger Eva Leijon.

Förvaltningsrätten har godkänt utskottets beslut om omhändertagande. Av beslutet framgår att familjen haft öppenvårdsinsatser via familjeverksamheten sedan ettåringen flyttade hem. Men familjen har avbokat tider, inte varit hemma då besök gjorts och inte svarat i telefonen.

Av handlingarna framgår också att föräldrarna inte klarar av grundläggande omsorg eller känslomässig tillgänglighet, och att det finns en påtaglig risk för barnens hälsa och utveckling.

Samma problem som när den lilla flickan omhändertogs första gången.

Mamman sa till polisen när hon greps att ettåringen var hos sin mormor. Sedan har hon sagt att lögnen berodde på att hon mådde mycket dåligt.

En nämndsledamot som inte deltog vid beslutet om att flickan skulle flyttas hem har begärt ut handlingarna men nekats detta och därefter gjort en JO-anmälan.

– Vem som än begär ut handlingar, oavsett om det är en nämndsledamot eller en journalist så görs det en oberoende bedömning. Sekretessen gäller oavsett roll, säger socialdirektör Torbjörn Stark.