Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU – inte så toppstyrt som vi tror

Det har varit ekonomisk kris i Europa länge nu. Arbetslösheten är över 11 procent, och betydligt högre än så i Grekland (25 procent) och Spanien (26 procent) där det syns tydliga tecken på ökande social oro. I krisens kölvatten går populistiska och främlingsfientliga partier framåt.

Tiden borde vara mogen för ett helt nytt tänkande. Tänk om EU-länderna bestämde sig för att satsa på en kunskapsbaserad, dynamisk ekonomi med fler och bättre jobb, med hållbar ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft! Makthavarna skulle kunna sätta social sammanhållning i fokus och använda den nya miljötekniken som en drivkraft i ekonomin.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det faktiskt inte. Den goda nyheten är att EU redan har enats om allt detta. Den dåliga nyheten är att det var tolv år sedan, nämligen våren 2000. Planen kallades Lissabonstrategin, och den skulle göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi redan 2010. Det gick inte. 2010 befann sig EU i stället i kris och kaos, med betydande påfrestningar på just jobb, konkurrenskraft och social sammanhållning.

Den svenska regeringen var inledningsvis märkbart entusiastisk över EU:s plan. En pedagogisk skrift med titeln "Lissabonstrategin – VM i hållbar tillväxt" gavs ut av regeringskansliet. I denna konstateras att EU "inte är sig riktigt likt sedan det där toppmötet i Lissabon. Medlemsländerna tog ett tidigare aldrig skådat helhetsgrepp på nya och gamla politikområden och arbetsmetoder."

Tyvärr var detta ingen bra beskrivning av vad som skedde i Lissabon för tolv år sedan. Det är stor skillnad på att ta ett helhetsgrepp och att säga att man ska göra det. Det är för övrigt i högsta grad likt EU att inte vara i närheten av sina egna målsättningar, så även påståendet att EU inte var sig likt efter Lissabonmötet var fel.

EU är sig likt än i dag. Efter att Lissabonstrategin blivit ett misslyckande sjösattes en ny plan: EU2020. Fram till år 2020 ska EU prioritera utbildning, sysselsättning, forskning, grön tillväxt och fattigdomsbekämpning. Optimismen är det inget fel på. Den som minns historien har goda skäl att undra hur det ska gå.

Det hävdas ofta att EU är toppstyrt. Men toppens möjligheter att styra vad som faktiskt händer i de olika medlemsländerna är högst begränsade. EU2020 är säkert ett jättefint dokument. Men det säkraste sättet att förändra EU är att väljarna i medlemsländerna röstar fram politiker som har både vilja och mandat att förändra. Det är inte lika lätt som att klubba ett nytt strategidokument. Men det har betydligt större effekt när det sker.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel