Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-kommissionen kräver mentaltester av svenska jägare

En skärpning av EU:s vapendirektiv kan få dramatiska konsekvenser för Sveriges knappt en miljon jägare och sportskyttar.
– När det här blir verklighet kommer jägarna att bli hysteriska, säger Europaparlamentarikern Christofer Fjellner, M.

Det var de senaste terrordåden i Paris som fick EU-kommissionen att snabbt lägga fram förslaget om att skärpa vapendirektivet. I förslaget finns bland annat ett förbud mot halvautomatiska vapen och ett krav på att vapenlicenserna måste förnyas vart femte år. I samband med att licenserna söks om måste också en läkarundersökning göras och där ingår ett test av sökandens mentala hälsa.

Obegripligt enligt Christofer Fjellner som tycker att de lagliga vapnen inte är problemet.

– Om vi hade haft stora problem med jaktolyckor och med att många jägare är mentalstörda så hade det här varit bra. Men det har vi inte och om polisen ska ha tid att jaga terrorister och grovt kriminella så vore det nog bra om de här 600 000 jägarna och 200 000 sportskyttarna inte behövde gå till polisen för att försöka förnya sina vapenlicenser vart femte år.

– Förbudet mot halvautomatiska vapen kommer också att göra folk väldigt upprörda. Det finns ungefär 150 000 halvautomatiska vapen i Sverige och tänk dig den jägare som precis köpt en bössa för 15 000 kronor och som inser att polisen snart kommer och tar den. 

Men blir det här verklighet då?

– I bästa fall blir det bara så dåligt som det ser ut i förslaget. Miljön för att just nu ta en diskussion i Europaparlamentet om det här är inte så bra. Tvärtom kommer nog många att säga att det här inte räcker och att vi måste göra mer. Men det här handlar ju inte om de Kalasjnikovs som användes i Paris utan är något helt annat.

Även Christofer Fjellners svenske kollega i Europaparlamentet, socialdemokraten Jens Nilsson, är kritisk och pessimistisk:

– Det finns anledning till oro tror jag. Men om det blir svårt att stoppa förslaget så måste vi åtminstone försöka se till att vi får ett undantag. Det borde inte vara omöjligt med tanke på att vi har så bra ordning och reda på det här området i Sverige med strikta vapenlagar och en mycket ansvarsfull jägarkår.

Bland Sveriges jägare och jägarorganisationer är diskussionen redan i full gång – och kritiken mot EU-kommissionens förslag är massiv.

– Det är en fruktansvärd tragedi som hänt i Paris, och vi har förståelse för att man vill vidta åtgärder. Men med detta är det en stor risk att man inte adresserar det verkliga problemet, det vill säga att ge sig efter de illegala vapnen, säger Anders Grahn, ansvarig för internationella frågor på Svenska Jägareförbundet, till tidningen Svensk Jakt.

På måndag landar förslaget hos Europaparlamentet och redan vid årsskiftet kan den nya lagstiftningen träda i kraft.