Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Ollikainen blir första kvinnliga chefdirigenten för Nordiska Kammarorkestern

Det är sju år sedan Nordiska Kammarorkestern senast hade en chefdirigent.
Men från nästa höst får finskfödda Eva Ollikainen uppdraget - den första kvinnan som blir konstnärligt ansvarig för orkestern.

Eva Ollikainen, som har gästdirigerat orkestern tre gånger, slog igenom redan som 21-åring när hon 2003 vann Jorma Panula-tävlingen för dirigenter. Numera bor hon i Danmark och gästdirigerar orkestrar i USA, Japan och Europa, inte minst i Tyskland.

När Christian Lindberg slutade som chefdirigent 2010 rådde turbulens inom Scenkonst Västernorrland, och kammarorkestern valde att avvakta med att tillsätta en efterträdare med fullt chefdirigentansvar. I stället delade Johannes Gustavsson och Gilles Apap på uppdraget som "konstnärlig rådgivare",

– Johannes var den intellektuelle som publiken tyckte om för hans fina introduktioner, Gilles den musikantiska som lockade ny publik, säger musikchef Lennart Åkermark.

Men nu känns tiden mogen för en egentlig chefdirigent, och de tidigare mötena med Eva Ollikainen hade gett orkestern mersmak.

– Alla kunde enas om Eva. Hon är helt klart en del av det finska dirigentundret, även om det var tuffare för henne som tjej att ta sig fram bland alla männen för tio år sedan än vad det är i dag. Eva är kunnig, hon är en stark person och hon har fokus på det musikaliska budskapet. Det viktiga i musik är ju att man har något att säga, säger Lennart Åkermark.

Eva Ollikainen leder orkester från hösten 2018 till våren 2021. I höst ska hon bland annat dirigera vid Kungliga Operan i Stockholm och vid operan i Dresden. Också Norrlandsoperans Symfoniorkester har en kvinnlig chefdirigent, kinesiska Elim Chan.

Läs mer om Nordiska Kammarorkestern: George Li - så spelar bara en mästare

Fröst, Lindberg med flera stora artister gästar orkestern nästa säsong