Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evelyn Schreiber: Njut av sillen och köttbullarna – och låt dem bli de sista!

Svenskarna äter allt mindre kött. Minskningen har inte varit så här stor sedan 90-talet, visar nya siffror från Jordbruksverket. Äntligen!

Kanske beror det på klimatångesten. Allt fler har förstått att om vi vill göra en insats för miljön så är det bästa vi kan göra att skippa köttet – och egentligen alla animaliska produkter. Eller också är det av rent egoistiska skäl. Vi vill vara hälsosamma och leva länge, och då förstås är en plantbaserad kost det bästa drivmedlet.

Samtidigt är det alldeles för många som fortfarande håller fast vid sin blodiga biff som om det vore den sista trillingnöten i Aladdinasken.

Oavsett anledning så är det positivt att fler har börjat inse att grönt är skönt, och nu har vågat slå sig in på de upplystas väg. Samtidigt är det alldeles för många som fortfarande håller fast vid sin blodiga biff som om det vore den sista trillingnöten i Aladdinasken. Vi vet förstås alla vilka de är, de som grymtar om kaninmaten vid söndagsmiddagen. Här är deras klassiska repertoar, som vi behöver begrava en gång för alla:

“Men proteinet då?” (muttras förnöjsamt)

Tysklands starkaste man heter Patrik Baboumian. Han är vegan. Serena Williams har utsetts till världens bästa kvinnliga tennisspelare åtta gånger - mellan åren 2002 och 2017. Hon är vegan. Och om amerikanen Scott Jurek kan springa ultramaraton på en plantbaserad diet, så klarar nog vi som skuttar runt på några friskispass i veckan också det.

Nyligen kunde amerikanska forskare även påvisa ett samband mellan en vegansk kost och minskade besvär för människor med migrän.

“Men det är ändå inte hälsosamt” (ackompanjeras med ett viftande pekfinger)

Tvärtemot bilden som många fortfarande verkar ha av en undernärd, blek och svimfärdig vegan, så pekar allt mer mot att en plantbaserad kost han ha stora positiva effekter på människors hälsa. Studier visar inte bara att det sänker riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa former av cancer. Nyligen kunde amerikanska forskare även påvisa ett samband mellan en vegansk kost och minskade besvär för människor med migrän.

“Säg vad du vill, men det är ändå inte gott” (följs av att demonstrativt ösa på en ny portion med porterstek).

Att härma kött kommer inte att locka över en enda köttätare till den gröna sidan.

En sak är sann: den som knådade ihop lite smaklöst sojamos och försökte lura på oss att det skulle vara någon slags lyx-kabanoss, gjorde veganismen en oförlåtlig otjänst. Att härma kött kommer inte att locka över en enda köttätare till den gröna sidan. Den verkliga gastronomiska magin, vet förstås hardcoreveganerna, kräver att vi blir filosofiska och förändrar hur vi ser på mat. Hur smakar gravad morot? Kan man göra en Key Lime Pie av mosad avokado? Tänk vilken frihet när mat inte bara behöver vara sås, kött och potatis.

I Storbritannien ökade antalet veganska produkter på marknaden med 1500 procent mellan 2015 och 2016.

”Det är så bökigt” (sägs uppgivet när inga andra argument finns kvar)

När glassföretaget Ben & Jerry lanserade sin första veganglass år 2017 var det revolutionerande. När Hemglass nyligen släppte sin Vegan-magnum, var de mainstream. Så fort har det gått. I Storbritannien ökade antalet veganska produkter på marknaden med 1500 procent mellan 2015 och 2016. Som vegan i dag kan du välja mellan allt från McDonalds och Pizza Hut, till Michelinrestauranger. Bjäst, ett B12-tillskott som smakar som ost (tips!) fick man förut leta efter bland hyllorna hos suspekta hälsokostbutiker. I dag står påsarna uppradade vid kassan på Ica.

... torde det bli allt svårare att försvara de där köttbullarna på tallriken.

Vi väljer förstås alla själva vad vi vill stoppa i oss. Men med ökad kunskap om djurhållning, klimatpåverkan och hälsoeffekter – tillsammans med allt fler alternativa produkter på marknaden – torde det bli allt svårare att försvara de där köttbullarna på tallriken.

Det är 2019 nu. Är det inte dags att släppa taget om biffen?