Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa Lindstrand (S): Det är företagens uppfattning som speglas – respektera det

Det verkar som om många politiker och tjänstepersoner inte känner till hur Svenskt Näringslivs rankning kring företagsklimatet går till. Där har du en viktig uppgift, Anna Hedensjö Johansson, att beskriva hur rankningen är uppbyggd och vad som väger tyngst i den.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Faktum är att det är företagens uppfattning som speglas i rankningen vid den tidpunkt som de fyller i enkäten. Det kan också skilja sig vilka företag som fyller i enkäten från år till år. Det är alltså inte "lobbyorganisationen" Svenskt Näringsliv som tycker något kring företagsklimatet i respektive kommun.

Jag har tittat på det faktiska resultatet och jag kan jämföra Timrås resultat med andra kommuners. Jag ser exempelvis att de 155 företag som svarat i Sundsvall ger kommunen plats 244 (plats 175 år 2016) i det sammanfattande omdömet och av Härnösands 88 svarande företag motsvarar omdömet plats 231 (plats 198 år 2016), jämfört med de 94 företag i Timrå som ger oss plats 11 (plats 11 år 2016) i Sverige. Just den frågan väger dessutom väldigt tungt i mätningen. Jag kan fortsätta med länets övriga kommuner och gå in på samtliga besvarade frågor, men det avstår jag från att göra i denna insändare. Men det kanske är nyttigt för många att fördjupa sig i dem.

En kommun äger instrumenten för att skapa ett bra företagsklimat vilket innebär att man kan påverka merparten av resultatet på frågorna som ställs till företagen. Alltså, lyssna på företagen och kom inte med bortförklaringar utan visa företagens uppfattning respekt.

Ewa Lindstrand (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Timrå

Läs även:

Kommunen kan knappast vara förvånad över det usla betyget från företagarna

Marcus Bohlin: Timrå sopar banan med resten av Västernorrland

M: Att förenkla för företagen är att säkra framtiden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel