Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewonne lever på 4000 kronor i månaden

I en mycket liten stuga mitt i skogen på gränsen mellan Härnösand och Kramfors bor Ewonne Eneroth med sin hund och sina två katter. Hon lever på 4000 kronor i månaden, halva minimibeloppet. Trots svåra sjukdomar får hon inte mer. Hon som har jobbat och älskar att arbeta.

Ewonne Eneroth har varit egen företagare och säljare i olika bolag. Hon har jobbat mycket. En gång i tiden drev hon restaurangen Lilla Picasso på Köpmangatan i Härnösand. Det var arbete både på dagar och på kvällar.

– Jag räknades som arbetsnarkoman. Nu säger läkare att jag inte vill arbeta. Men jag skulle aldrig sluta jobba om jag inte var tvingad, säger hon.

Hennes läkare konstaterade 1985 att hon led av fibromyalgi som är en sjukdom som innebär att smärtimpulserna förstärks, vilket gör att man blir mycket känslig för smärta.

– Jag bara föll ihop i kallskänken en dag. Jag kunde inte stå på benen. Ibland är jag fortfarande så dålig att jag inte kan komma ur sängen, men det går i vågor.

Hon hade möjlighet att bli sjukpensionerad på heltid, något som hon då tackade nej till.

– Jag befann mig ju mitt i livet, drev en restaurang och hade ingen som helst vilja att sluta arbeta. Inte kunde väl jag vara sjuk. Det gick ju inte.

– Hade jag vetat vad fibromyalgi skulle innebära, så hade jag tackat ja till att bli heltidspensionär. Men inte ens läkare visste då vad det skulle bli längre fram tiden.

Samtidigt som hon drev restaurangen med sin dåvarande make, tog hon tillsammans med kollegor i branschen initiativ till Härnösands Parkfest, föregångare till den stadsfest som nu arrangeras i Härnösands varje sommar.

Men efter en tid såg hon att hon att det inte fungerade längre. Hon klarade inte att arbeta så mycket som krävdes, nämligen både dag och kväll samtidigt som hon hade den starka smärtan.

Trots sjukdomen klarade hon av sitt jobb fram till 2004. Då brakade det lös igen. Hon kunde helt enkelt inte jobba.

Ewonne blev sjukskriven men 2006 skrev försäkringskassan ut henne, ett beslut som hon överklagade. Hon ansåg att beslutet byggde på felaktiga och missvisande journaler. Hon har överklagat tre gånger, dels den sjukpenningsgrundande inkomsten som de tog bort så det blev noll, och dels för att få 100 procents sjukersättning.

– En försäkringsläkare skrev i journalen att jag ville få pension och hel sjukersättning för att bo i Thailand. Han ifrågasatte om jag ville arbeta. Att jag inbillade mig ha en sjukdom som heter fibromyalgi.

Efter flera månader tog besparingarna slut. Då fanns det inget annat alternativ än att be om hjälp hos kommunen. Nu håller hon på att få polisrapport från olyckan. Detta eftersom hon nu fått tag i en advokat som ska hjälpa henne.

– Skulle jag kunna få full sjukersättning skulle jag kunna ha råd att äta kött någon gång. För det har jag inte nu. Jag är helt beroende av att min sjuka far kommer hit med matpaket.

Men Ewonne är en överlevare. Och hon kommer inte ge sig.

– Det måste bli så att de som är sjuka ska ändå kunna få en försörjning. Jag tror att de allra flesta människor är som jag, de vill jobba. Bara de kan.