Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-Giffaren om den tuffa tiden: "Det var ett ohållbart liv"

Säsongen har varit mindre lyckad rent sportsligt för Tobias Eriksson. Däremot har han upplevt en stor utveckling som människa efter att han i fjol berättade om sitt spelberoende.
– Jag kan uppskatta fotbollen på ett helt annat sätt, säger den förre GIF Sundsvall-mittfältaren.

Annons

Tobias Erikssons Kalmar fick en tuffare säsong än vad de hade hoppats på och klarade kontraktet i näst sista omgången.

– Vi har inte hittat en nivå som har varit tillräckligt bra. Det blev en ångestladdad höst med många måstematcher och det var så klart inte vad vi hade hoppats på, säger Eriksson som för tillfället är ledig och hälsar på familjen innan försäsongen drar i gång igen.

Men laget höll sig kvar i allsvenskan och även om prestationerna på fotbollsplanen inte varit de bästa under säsongen känner Tobias Eriksson att han har utvecklats mycket under det senaste året.

– Det har varit en lärorik period för mig under den här tiden. Jag har blivit varse om att jag har en sjukdom som jag aldrig kommer att bli av med. Det har gjort att jag behöver lära känna mig själv bättre än jag har gjort tidigare, vilket har varit väldigt nyttigt för mig.

Det var i maj 2014 som Eriksson berättade om sitt spelberoende efter att han känt att problemen blivit värre under nästan två års tid.

Han berättar nu att han i efterhand kan se att han hade problem redan under tiden i Sundsvall, när han spelade för Giffarna från 2004 till 2008, men att han förnekade det under den tiden.

– Då var jag inte riktigt medveten om hur det var. När man inte kommit till den insikten själv försöker man se de positiva sakerna med det. Man kanske tänker att det är bra med ett intresse vid sidan av fotbollen och att jag mår bra av det. Det är sådana tankar man går i. Ett förnekelsebeteende. Jag tror att det var där jag befann mig under ganska många år när jag var i Sundsvall.

– När jag tänker tillbaka på det ser jag att jag hade problem redan då, även om det inte var på samma nivå som på slutet när jag bröt upp med det.

Vägen till beslutet att berätta om problemen var lång och jobbig för Eriksson.

– Man skäms och är rädd för hur folk ska reagera. Jag hade satt mig i en situation där jag kände mig tvungen att spela. Till slut kom jag till insikt att det inte gick längre. Det var ett ohållbart liv och jag höll på att försumma allt jag hade runt omkring mig. Som tur är hamnade jag där jag är i dag, vilket jag är väldigt glad för, säger Eriksson.

Hur blev reaktionerna?

– Hade jag vetat det så hade jag säkert försökt göra det tidigare, för det har varit enbart positiva reaktioner. Jag har fått bra stöd och folk som jag egentligen inte har någon personlig kontakt med har hört av sig och sagt att det var starkt och att jag gick ut och berättade om det för att det förhoppningsvis kan hjälp andra.

Eriksson menar att han i dag, efter att både ha sökt hjälp på egen hand och fått hjälp genom klubben, lärt känna sig själv på ett annat sätt och ser annorlunda på saker och ting.

– När jag inte spelar så ser jag livet och min omgivning på ett helt annat sätt. Jag har lättare att uppskatta saker. När man lever i spelbubblan blir man väldigt trångsynt och självisk och har svårt att uppskatta något annat än spelet. Det har varit lärorikt och är det fortfarande.

För två veckor sedan kom rapporter om att fler hör av sig till Nationella stödlinjen för spelberoende och Tobias Eriksson tycker att det är bra att det berättas mer om problemet.

– Det är bra att problemet börjar belysas mer och mer. Det är ett stort hälsoproblem som det inte har pratats så jättemycket om tidigare, säger Eriksson.

Att spelbolagen samtidigt syns frekvent i sportsammanhang i form av reklam är något som Eriksson själv reflekterat mer över sedan beslutet att berätta om sitt spelberoende.

– Jag har inte haft några speciella problem med det efteråt, men jag kan tänka mig att det är väldigt jobbigt för alla som är i en process där man försöker bli av med spelet. Att då hela tiden bli påmind om hur lättillgängligt det är och att bli lockad till att sätta in pengar och att få bonusar... Men det är säkert av en anledning, att det är en bra business för dem. Tyvärr är det så.

Eriksson känner fortfarande att han är i en process där han bearbetar och jobbar med sig själv, men när han känner sig mogen vill han hjälpa andra i samma situation.

– Jag känner att jag har ett stort intresse av att sätta mig in i spelproblematiken. Förhoppningsvis har jag hjälpmedel och verktyg så att jag kan berätta och underlätta för dem som hamnat där, genom att ha varit där själv.

– Som utomstående, om man inte jobbar med den problematiken, är det nog svårt att förstå hur en spelmissbrukare tänker. Men att få prata med någon som varit där själv känns bra.

Redan nu känner Tobias Eriksson att han kan ge ett råd till andra som känner att de inte har kontroll över sitt spelande:

– Prata med anhöriga. Att bara bearbeta det själv är väldigt svårt. Jag har försökt att dra ner på det på egen hand, men det har alltid slutat med att det inte har gått. Det är enklare att svika sig själv än att svika andra. Det finns folk att prata med.

30-åringen från Ljusdal skrev i våras på ett nytt kontrakt med Kalmar som sträcker sig fram till 2018. Vad som händer efter det vill han inte spekulera i redan, men han trivs med livet i Kalmar.

– Både jag och min sambo trivs väldigt bra i Kalmar. Jag trivs väldigt bra i laget. Förhoppningen är att vi ska ha några väldigt bra år framför, säger Eriksson som också menar att han utvecklats som idrottsman efter att han berättat om spelproblemen.

– Just nu mår jag jättebra. Jag känner att det är en skillnad nu kontra när jag spelade mycket. Jag kan uppskatta fotbollen på ett helt annat sätt. Det är lättare att hålla ett bra fokus på uppgiften till fotboll än jag haft tidigare. Det i sin tur har gjort att jag förhoppningsvis ska kunna bli bättre.

Läs mer: Spelberoendet började redan i Sundsvall

Befarat armbrott för Tobias Eriksson

Krönika: Tomten, Gud och djävulen själv