Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-Giffaren valde MLS för att komma närmre sina rötter – drömmer om Colombias landslag: "Det hjärtat säger"

Joel Qwiberg lämnar svensk fotboll för MLS.
Den förre Giffaren var eftertraktad i Allsvenskan men flytten hägrade mer – för att han lyssnade på sitt hjärta.
– Jag vill komma nära mina rötter, säger Qwiberg, som adopterades från Colombia när han var sex månader gammal.

Vissa gör flytten för pengar. Vissa gör den för äventyret.

Joel Qwiberg valde nordamerikanska MLS av en annan anledning.

Qwiberg tog sig upp genom GIF Sundsvalls juniorverksamhet, och fotbollsgymnasiet, men fick ingen permanent plats i a-laget. Han flyttade tillbaka till Gotland och Visby Gute innan han gjorde en brokig vända via Vasalund, holländska Den Bosch och nu senast Brommapojkarna.

På toppen av hans karriär (hittills) var alternativen många. Flera allsvenska klubbar har uppgetts vara intresserade. Men han valde att tänka med hjärtat.

– Jag var sex månader gammal när jag adopterades. Men jag kommer inte ens ihåg när mina föräldrar berättade det för mig. Det är något jag alltid förstått. Jag har aldrig haft något problem med att vara adopterad, säger han till den spansktalande amerikanska kanalen Univision.

Han kom från Colombia och säger att han ser sig själv mer som en colombian som bott i Sverige än en svensk med rötter i Colombia. Även om han inte varit där och inte till fullo behärskar språket.

– En av anledningarna till att jag valde USA var att vara närmare Colombia och kulturen. För att lära mig spanska med spansktalande lagkamrater och samhället, i staden. Det är några av mina mål.

San José i Kalifornien, erövrades av spanska imperiet på 1700-talet och nästan 30 procent av kalifornierna pratar spanska.

Förhoppningsvis har han hamnat på rätt plats.

För när han drömmer så är det om det colombianska landslaget.

– Många med dubbelt medborgarskap i Skandivaien väljer ofta det lättare alternativet. Men min dröm är det colombianska landslaget. Du måste vara ärlig mot dig själv. Om jag hade valet – och det är bara en tanke – skulle det vara att spela för Colombia. Det är vad hjärtat säger.

LÄS OCKSÅ

►(+) Avslöjar: Kontraktet med GIF har gått ut – nu besöker mittfältaren klubb i Oman

►(+) Bäst 2017 – plats 9: Larsson etta i Giffarna – och nu ska han spänna musklerna i mesta mästarna

Uppgifter: Omeje klar för GIF Sundsvall