Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-giffarens nya liv i Dubai: "De kastar pengar omkring sig"

Han lämnade Sundsvall, Sverige och Allsvenskan för ett annorlunda äventyr i Förenade Arabemiraten.
Nu berättar Adam Chennoufi om kuverten med pengar efter matcherna, när han blixtflögs till Serbien för en undersökning – och samhällsklyftorna i Dubai.
– Det är bara pengar och business här, säger han.

Annons

I januari stod det klart att mittfältaren Adam Chennoufi skulle lämna GIF Sundsvall, och i stället skrev han på för Dubai SC i Förenade Arabemiraten.

LÄS MER: GIF-mittfältaren lämnar – för spel i Dubai

Kontraktet sträcker sig säsongen ut, och efter en dryg månad i den nya klubben berättar Chennoufi nu om livet i Dubai.

– Vi har det bra här och bor femton minuter från arenan i ett hus med 25 våningar. Vi har en pool på gården och det finns mycket att göra för barnen. De badar i poolen varje dag, vi åker till stranden och det finns helt sjuka lekplatser. Man var chockad från början, allt är så överdrivet och stort här, berättar mittfältaren.

När vi når honom har han sina föräldrar på besök och laget är ledigt i ett par dagar då det är uppehåll inför andra halvan av serien. Dubai SC ligger en poäng från direktuppflyttning med åtta matcher kvar, och Adam Chennoufi har spelat skadad.

– Just nu har jag lite problem med en ljumske, så nu är jag på arenan och får behandling två gånger om dagen när de andra är lediga, säger han.

Läs mer: Vi sänder GIF Sundsvalls matcher i Svenska cupen

Det råder ingen tvekan om att klubbledningen vill ha tillbaka mittfältaren i speldugligt skick så fort som möjligt.

– Tre läkare har avrått mig från att spela, men då flög klubbpresidenten mig till Serbien där jag fick träffa en specialist som haft Lampard, van Persie och Diego Costa tidigare, säger han och fortsätter:

– Direkt efter en match frågade han om jag hade ont och sa "vi flyger dig till Serbien direkt i kväll". Sedan bokade han en biljett i första klass, och resan var bara över dagen. Jag har fått träffa en sjukgymnast som jobbat med PSG också. Han sa att jag skulle behöva gå till honom i två veckor, men det tyckte klubben var för lång tid. Om presidenten inte får de svar han vill så letar han vidare.

Sista matchen innan uppehållet var en toppmatch, och Adam Chennoufi var på grund av skadan tvungen att börja på bänken.

– När vi låg under i halvtid kom presidenten in i omklädningsrummet och sa att jag måste spela. Sedan hoppade jag in och fem minuter senare hade vi vänt matchen. Nu lär jag aldrig få vila igen, säger han.

När det går bra för laget belönas spelarna ordentligt.

– Första matchen sedan jag kom hit spelade jag inte en minut. Vi vann, och dagen efter fick alla komma in på kontoret en och en. Då fick jag ett kuvert med en svensk månadslön i ungefär, och då hade jag spelat noll minuter. De är bra på att kasta pengar omkring sig, säger Chennoufi.

Just pengarna är något som man lätt återkommer till när man pratar Dubai.

– Det är bara pengar och business. Det var en öken för 30 år sedan, så det är bara pampiga byggnader. Jag har inte riktigt hittat Dubais själ, om det finns någon, säger han.

Adam Chennoufi fortsätter:

– Man har hört mycket om arenabyggen där folk har dött och att det nästan är slaveri här. Den bilden hade jag också, men de jag pratat med säger att det är bättre än så. Från början tänkte jag mycket på det och jag har försökt ställa frågor och prata med folk. Det är skillnad och finns klyftor, men de flesta har det bra.

Var det något du tänkte på innan du valde att skriva på?

– Innan jag åkte hit så tänkte jag på det och man gillar det ju inte. Man blir lite deprimerad, men jag började fråga runt när jag kom hit. Jag åkte med min chaufför dit han brukar äta med sina vänner, och det var lite skillnad mot för när man är med presidenten och äter lunch. Men de säger att de också har det bra.

Som fotbollsspelare är Adam Chennoufi välavlönad och har ett bra liv i Dubai. Han berättade innan flytten att han tjänar betydligt mer pengar än i Sverige, men samtidigt är tryggheten en helt annan.

– Det kommer och går spelare hela tiden, det är tre-fyra spelare som fått gå från vårt lag sedan jag kom. En brasse som var här fick träna tre gånger om dagen och första passet klockan sju på morgonen för att de ville ha bort honom, berättar han.

– Det gäller att prestera och klimatet är hårdare än i Sverige. Det är jobbigt mentalt, för man kan ryka när som helst.

Två svenska spelare, som Chennoufi inte vill namnge, fick känna på det hårda klimatet när de provspelade för en tid sedan.

– De fick betala resan själv, men skulle få tillbaka pengarna om de fick kontrakt. Första dagen fick de bara göra ett fystest, och dagen efter var det träningsmatch. Den ena blev utbytt efter trettio minuter, och den andra i paus. Sedan var det över för dem. Och det var spelare som presterade bra siffror i Superettan. Jag försökte förklara för ledningen att det var bra spelare och att de måste få en chans, men de sa att det gäller att visa direkt.

Adam Chennoufi spelar som innermittfältare i Dubai SC, och målsättningen är att nå högstaligan. Utanför planen är han med om en händelserik och omtumlande tid i livet.

– Jag sa till min fru att jag skulle ha skrivit ned alla sjuka saker som hänt innan jag pratade med dig, för jag kommer hem varje dag och säger att de aldrig slutar att förvåna mig, säger ex-giffaren.