Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exklusiv inblick hos NHL-stjärnan och fyrabarnspappan – förre Timrå IK-profilen hyllar Sundsvall

Den före detta Timrå IK-profilen Anton Strålman trivs i Nordamerika.
Både på och utanför isen.
– Att det är minst svensk högsommar här hela tiden gör det enkelt att bo med barn här, säger Tampa Bay Lightnings bäste back under hösten.

Anton har spelat flest matcher i NHL sedan hösten 2013. Efter två raka Stanley Cup-finaler har det blivit 253 matcher. Då behövs en oas för att koppla av och ladda batterierna. Knappt tio minuter från hemmaarenan Amalie Arena i Tampa ligger det 425 kvadratmeter stora trähuset från 1926 inbäddat i frodig grönska från gigantiska träd.

Här har Anton, hans fru Johanna och de fyra barnen Liv, Lowve, Bella och Leo hittat ett paradis efter alla flyttar de senaste åren.

– Förhoppningsvis blir vi kvar här. Vi trivs bättre och bättre. Saker och ting börjar falla på plats nu, säger Anton och berättar om totalrenoveringen av huset.

– Vi bodde åtta månader på 48 kvadrat i poolhuset. Det var första nu före jul vi fick flytta tillbaka i husets nedervåning. Vattenledningarna var gamla och huset behövde en genomgång.

Hantverkare kommer och går och maskiner hörs från övervåningen när vi sitter på uteplatsen med en stor grill och hoppmattan i bakgrunden. Klimatet på Floridas västkust gör livet lätt att leva.

– Barnen går ut och in hela tiden. Det behövs inga vinterkläder, understryker Anton.

Johanna lägger till:

– Jag är ju själv med barnen en hel del. Då är det jättestor skillnad att slippa klä på barnen overaller. Ska man i väg, är det en tröja i värsta fall och sedan sitter man i bilen, säger hon.

Efter de två åren i Timrå fortsatte Antons hockeyresa i Toronto. 2009 trejdades han till Calgary, men två dagar före premiären fick han flytta vidare till Columbus. Paret hade då fått sitt andra barn tio dagar tidigare och dråpslaget kom att Johanna inte fick visum till USA.

– Jag hade inte tillräckligt starka band till Anton trots att vi hade två barn, säger Johanna, som nu kan skratta åt eländet.

Så när Columbus kom till Calgary för match och hade två dagar ledigt gifte de sig.

– Jag hade ringt och fixat en, han var inte präst, men licensierad som vigde oss i lägenheten vi hyrde där, berättar Anton.

Framför en trasig öppen spis vigdes de med Columbus general manager Scott Howson som vittne och fotograf. Släkten hann aldrig komma, men Anton kunde i alla fall förenas med sin familj i Columbus. För att ta igen det gifte de sig igen i somras. Då blev det ett tredagars sagobröllop på Bjertorps slott 45 minuter från Skövde.

– Det var fantastiskt. Den roligaste helgen vi haft tillsammans, tycker Anton om festen där nuvarande klubbkompisen Victor Hedman var med, liksom lagkompisarna från New York Rangers Henrik Lundqvist och Carl Hagelin.

Från iskalla vintern i Calgary är livet så mycket enklare att leva här, men hur ser vardagen ut?

– Ordinärt familjeliv. Det handlar ju mycket om barnen. Det ska hämtas och lämnas. Det är olika aktiviteter hela tiden, men när jag är ledig är vi oftast bara hemma och leker här, berättar Anton, som förra hösten fick tillfälle att montera upp den lekplats de köpt redan i Columbus, men aldrig hann bygga upp där.

Barnen har börjat med sport också.

– LIv har ridit, men det är så jäkla varmt. Tvärtom mot hemma där man rider på sommaren. Här rider man på vintern. Nu har hon börjat med teater. Lowve spelar fotboll. Bella dansar balett. Leon har inte börjat med något. Det är han som är hockeytokig. Ska väl sätta honom på is så småningom.

Familjen Strålman har två olika scheman i vardagen. Ett när Anton är hemma och ett när han är iväg för hockey. En träningsdag är han borta ungefär fem timmar.

– Matchdagar åker jag vid nio. Hem till lunch och sedan sover jag från två fram till det är dags att åka till matchen. Men livet som NHL-spelare innebär också långa resor över hela kontinenten. Nu i början på året är Anton borta drygt en vecka för matcher i Calgary, Edmonton, Vancouver och Colorado.

Hur är det att vara själv med fyra barn?

– Man vänjer sig, men man tänker ofta: Ska det vara så här? Man saknar ju den andra. Jag växte upp med en ensamstående mamma och brukar tänka att Anton kommer ju i alla falla hem, säger Johanna.

– Stressen för mig är om jag är sjuk kan ju inte han vara hemma och ta ut några pappadagar tills jag blir bättre.

Anton är nu inne på andra året på femårskontraktet värt drygt 180 miljoner svenska kronor. Han är stjärna i världens tuffaste hockeyliga och inser värdet av att ha en familj att komma hem till i en trygg miljö.

– De hjälper mig mentalt att glömma, oavsett om det går bra eller dåligt. Då är det familjen som gäller, hockeyn finns någonstans i bakgrunden. Det är skönt att bara koppla av och återhämta sig. Rent mentalt är det jätteviktigt. Anton har haft problem med astma under sin karriär. Johanna pluggade till sjuksköterska när de flyttade utomlands. Nu planerar de att börja hjälpa idrottande barn med astma.

– Jag kan ju använda min erfarenhet och hjälpa andra som vill göra samma resa och inte har styrkan och tron att det funkar, menar Anton.

Hur ser framtiden i övrigt ut då? De tittar på varandra och skrattar:

– Den pratar vi om hela tiden. Det är hjälporganisationer, företag och var vi ska bo, svarar Johanna.

– Förr eller senare flyttar vi nog hem igen. Mycket är ju beroende på barnen och skolan. Vet ju inte var vi bor när det blir aktuellt. Förhoppningsvis är vi kvar här, men man vet ju aldrig i den här jobbsektorn. Kanske blir det Sundsvall igen, säger Anton Strålman.

– Har inte varit där sedan jag spelade där. Men vi älskar Sundsvall. Det var första stället vi bodde på. Johanna började plugga och Liv föddes där. Sundsvall och Timrå IK kommer alltid att ha en stor plats i hjärtat, säger Anton efter 13 flyttar, om den senaste platsen de bodde på i Sverige för drygt åtta år sedan.