Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten: Domen får begränsad effekt

Thailands författningsdomstol upplöser regeringspartiet PPP efter anklagelser om valfusk. Domen var väntad och kommer främst att göra landets politik ännu mer svåröverskådlig, menar experten.

Upplösningen av det omstridda partiet PPP tros få begränsad effekt. Ledningen är väl förberedd på tisdagens dom och kommer för att undvika nyval att omvandla PPP till sitt nya parti Puea Thai redan inom en vecka.

Att ett nytt parti finns redo för regeringsbildning visar att domslutet var väntat.

– När jag pratade med PPP för flera veckor sedan så förberedde de sig som bäst för att gå in i det här nya partiet och för vilka personer som ska ta över de olika posterna, berättar Thailandsexperten Elin Bjarnegård till TT.

PPP är redan en reinkarnation av ett tidigare parti, Thai rak thai, som också upplöstes. Mycket talar därför för att politiken kommer att förbli oförändrad. Domstolens beslut innebär dock andra svårigheter.

– Det svåraste för PPP som parti är att så många personer bannlyses från politiken i fem år. Det är det hårda slaget. De kan inte verka som offentliga politiska personer i Thailand längre, säger Elin Bjarnegård, till TT.

De bannlysta politikerna kommer dock att stå kvar som informella rådgivare i partiet. Det kommer att göra politiken ännu mer otillgänglig för vanliga väljare.

– Systemet blir svåröverskådligt för utomstående när folk som inte officiellt sitter vid makten ändå innehar en väldigt stor makt och mycket inflytande.

I PPP:s ögon är upplösningen av partiet och den politiska bannlysningen av premiärminister Somchai Wongsawat del i en omfattande häxjakt mot partiet och dess medlemmar.

Elin Bjarnegård vill inte spekulera kring motiven bakom domen men tror inte att PPP är ett mer korrupt parti än andra.

– Min forskning pekar på att PPP inte är värre än något annat parti. Korruption och valfusk är ett systematiskt problem i Thailand, inte ett problem i enskilda partier.